StoryEditorOCM
Obalapaunovićevo izvješće

Napredak Makarske u pola godine: od uređenog Trga Hrpina i otkupljenog zemljišta za školsku dvoranu do psećeg parka

Piše Dijana Turić
13. listopada 2024. - 20:24

Na čak 52 stranice sročeno je izvješće o šestomjesečnom radu (od siječnja do lipnja ove godine) makarskog gradonačelnika Zorana Paunovića, a koje će se naći na sjednici Gradskog vijeća Grada Makarske zakazanoj za utorak.

U izvješću koje po pitanju projekata nalikuje na letak tiskan uoči lokalnih izbora, detaljno je opisana svaka realizirana i nerealizirana gradnja pa se tako, među ostalim, gradonačelnik pohvalio projektom održivog gospodarenja otpadom, kružnim linijskim prijevozom, uređenjem ulica u staroj gradskoj jezgri i potporama poduzetnicima i obrtnicima unutar stare gradske jezgre za koje je osigurano 160 tisuća eura.

Naveden je u izvješću uspješan otkup zemljište za izgradnju školske dvorane na Zelenki, vrlo bitni projekti za umirovljenike – besplatno korištenje bazena, vođeno vježbanje i članstvo u Gradskoj knjižnici kao i povećanje iznosa uskrsnice sa 50 na 70 eura.

Tu je i ulaganje u zdravstvo, predškolski odgoj i obrazovanje, sport i manifestacije, a pod većim projektima naveden je čak 41 u što spada i, primjerice, najavljeno uređenje maslinika i nasada bajama, izgradnja parka za pse i vježbališta za odrasle za koje se čeka suglasnost Hrvatskih šuma.

U izvješću je navedeno i da su postavljeni elektropodizni stropni koševi sa semaforima napada u gradskoj sportskoj dvorani i realizirano je uređenje vanjskog košarkaškog terena na Gradskom sportskom centru.

Gradonačelnik se pohvalio i malim radovima kojih je u prvih šest mjeseci bilo 29, a među kojima su sanacije kanala i vlage, javna rasvjeta, asfaltiranje dijela ulica pa čak i izrada i postavljanje stupova za zastave i nosača za jasmine, dezinsekcija crnih žohara kao i postavljeni stalci za bicikle i posude za pseći izmet.

‘Napad‘ na Peškeru počinje urbanim parkom i garažom

Među velikim projektima naveden je obnovljeni Trg Hrpina, spoj Kotiške ulice s magistralom kao i rekonstrukcija Kotiške u kojoj se ovog ljeta, inače, odvijala pobuna dijela stanovnika prilikom asfaltiranja.

image

U gradonačelnikovom polugodišnjem izvješću navodi se uređenje Peškere za koju je izrađena kompletna projektna dokumentacija prve faze - urbanog parka, a izrađen je i glavni projekt garaža, a ne spominje se najava gradnje pet objekata i garaže na tri etaže na darovanom zemljištu

Nabrojeno je tako i uređenje Peškere za koju je izrađena kompletna projektna dokumentacija prve faze - urbanog parka, a izrađen je i glavni projekt garaža, a ne spominje se najava gradnje pet objekata i garaže na tri etaže na darovanom zemljištu, a za koje je bilo najavljeno da će se izgraditi do svibnja 2025. godine, točnije do lokalnih izbora.

Uređenje rive za koju je izrađen idejni projekt, također je među velikim projektima, a među onima koji su malo ‘zapeli‘ su izgradnja i rekonstrukcija nadvožnjaka na magistrali – Put Makra za koji je naručena izrada idejnog projekta, potom izgradnja prometnica u obuhvatu UPU Bilaje 1 gdje se pojavio problem sa izdavanjem lokacijske dozvole, a za prometnice u obuhvatu UPU Zapad 2 i UPU Batinići još se rješavaju imovinsko-pravni odnosi i ishođenje građevinske dozvole.

Tako se i za sanaciju mosta iznad Vatrogasnog doma izrađuje glavni projekt, a razvikana gradnja trga s garažom ispred crkve na Zelenki također je malo usporena jer se pri topografskom i katastarskom usklađivanju terena, naišlo na određene pravne prepreke koje su u postupku rješavanja.

Još ništa od reciklažnog dvorišta, a šetnica od hotela ‘‘Aminess‘‘ potpuno ‘otkazana‘

Izgradnja reciklažnog dvorišta također je veliki gradski projekt koji je sada u fazi projektiranja idejnog projekta u svrhu ishodovanja lokacijske dozvole, a za izvođenje radova, kao i tehničku dokumentaciju planira se apliciranje na neke od fondova u svrhu sufinanciranja navedenog zahvata, ukoliko bude prilike.

image

Dobro je ‘zapela‘ i na koncu ‘otkazana‘ najavljivana izgradnja šetnice od hotela ‘‘Aminess‘‘ do potoka u Krvavici za koji je izrađen glavni projekt sa troškovnicima

Ivo Ravlić/Cropix/

Dobro je ‘zapela‘ i na koncu ‘otkazana‘ najavljivana izgradnja šetnice od hotela ‘‘Aminess‘‘ do potoka u Krvavici za koji je izrađen glavni projekt sa troškovnicima.

Čak je i u sklopu projekta ‘‘Greenpulse‘‘ odobreno financiranje i osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 85% ukupne vrijednosti projekta za koji se iz gradskog proračuna ove godine planiralo izdvojiti 200, dogodine 700 tisuća eura, a 2026. godine milijun eura.

Međutim, na jednom dijelu šetnice još uvijek nije utvrđena granica pomorskog dobra za koju postupak vodi Županija, a na jednom dijelu, nakon što je doneseno rješenje o utvrđivanju granice pomorskog dobra, ista još uvijek nije upisana u zemljišne knjige.

Na koncu, takvo neriješeno imovinsko-pravno stanje potencijalno predstavlja problem u realizaciji samog projekta pa je odlučeno da se bespovratna sredstva koja je Grad dobio, preusmjere na drugi, alternativni projekt uređenja šetnice na Osejavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 20:25