StoryEditorOCM
ObalaOZELENJAVANJE

Makarska dobiva novih 13 stabala murvi, osušena se uklanjaju

Piše Dijana Turić
13. listopada 2024. - 19:01

Nekolicina stabala murvi na makarskoj gradskoj rivi, točnije njih 13, došlo je do faze sušenja pa je prema procjenama stručne službe potrebno njihovo uklanjanje što se već i odrađuje.

Na svakoj lokaciji na kojoj su rasla uklonjena stabla, bit će zasađena nova, ali ovog puta besplodnih murvi, a koja će i dalje stvarat hladovinu, ali više neće onečišćavati rivu.

Tako su makarski vatrogasci već počeli uklanjati nadzemni dio murvi, nakon čega će se strojno ukloniti panjevi i pripremiti rupe za sadnju novih 13 stabala.

image
Grad Makarska

Inače, u posljednje tri godine u Makarskoj je zasađeno oko 300 novih stabala, a plan ozelenjavanja pod motom ‘‘100 stabala u 365 dana‘‘ prvi put je donesen 2022. godine i otada do danas ozelenjeni su svi makarski kvartovi, od Velikog Brda do Dugiša.

U sklopu akcije ‘‘Zazelenimo Makarsku‘‘, a u suradnji sa gradskim tvrtkama i ustanovama, nove zelene površine nastale su i u blizini dječjih vrtića, osnovnih škola, Gradskog sportskog centra i Peškere.

Za prilagodbu klimatskim promjenama Grad Makarska je na javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobio više od 180.000 eura bespovratnih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 19:01