StoryEditorOCM
Spiza plustko bi rekao

Slavna mršavica ovoj namirnici pripisuje vitkost i mladenački ten: pojede ih nekoliko u danu, ali nešto je malo čudno...

Piše Tea Sumić Miletić
22. travnja 2024. - 16:12

Slavne osobe vole pričati o sebi, no ne vole nam otkriti baš sve. Uvijek će neku tajnu pokušati dobro, dobro sakriti. Čini nam se da je takav slučaj i s nekadašnjom pop zvijezdom, danas uspješnom modnom dizajnericom a odnedavno, zahvaljujući dokumentarcu koji su vidjeli milijuni gledatelja, i reality zvijezdi.

Victoria Beckham nedavno je proslavila 50. rođendan, a tim je dala veliki intervju za Net-A-Porter u kojem je otkrila čitateljima kako izgleda njen dnevni jelovnik. Oko njenog načina prehrane već dugo kruže svakojake manje ili više bizarne glasine, a jedna od njih je da gospođa Beckham već 25 godina jede manje-više isto: ribu sa žara i povrće.

To joj je zaista mudra odluka, no čini se kako Victoria zasluge za svoj vanserijski izgled pripisuje jednoj drugoj namirnici. 

image
Lisa O‘connor/Afp

Dizajnerica je otkrila kako jako voli avokado i priznala je da pojede nekoliko komada svaki dan, posebice za ručak. Kako joj se to uklapa u obrok od ribe i povrća nismo sigurno, no više nas kopka jedna druga stvar. Avokado je, koliko god bio zdrav, poprilično kalorična hrana: samo jedan sadrži, u prosjeku, 240 kalorija. Puta četiri...

Inače, preporuka je da se avokado jede u umjerenim količinama - preporučljivo je dnevno pojesti pola jednog do jedan cijeli. Provedena je i studija koja je pokazala da su pojedinci koji su dnevno jeli preporučene količine avokada bili uspješniji u skidanju visceralne masnoće (to je ona najnezgodnija, smještena u podrušju trbuha i struka te oko unutrašnjih organa). Ali ipak, četiri avokada dnevno teško da bismo pronašli u ovakvim preporukama.

image
Shutterstock

Avokado je godinama u fokusu znanstvene zajednice, dijelom zbog toga što je dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina, ali i zbog toga što je tako popularan izbor za jelo. Jedno od brojih istraživanja pokazalo je kako sadrži više od 20 vitamina i minerala -  C, E, i mnoge vitamine B skupine -  te minerala poput magnezija i kalija te da nam, zahvaljujući svemu tome kao i činjenici da je pun "dobrih" masti u specifičnoj kombinaciji, pomaže da se dulje osjećamo sitima i da lakše gubimo višak tjelesne mase. Ipak, četiri... 

No moguće je da Victoria podržava keto prehranu, u kojoj je preporučljivo konzumirati što više masnoća i u tom je slučaju avokado, koji je prepun zdravih masti biljnog porijekla, ipak bolja opcija od slanine i kobasica, kojima pribjegavaju neki pobornici ovog načina prehrane pokušavajući postići famozno stanje ketoze u kojoj se kilogrami, barem je tako u teoriji, tope. U prilog toj ideji ide i podatak da Victoria ugljikohidrate poput tjestenine uvijek zamijeni "špagetima" od tikvica, koje, kako je otkrila, voli začiniti kozicama i povrćem.

image

Guacamole je jedna od najboljih opcija

Shutterstock

Poželite li, poput Victorije, jesti više avokada, evo vam nekoliko ideja koje su po guštu stručnjacima za zdravu prehranu. Jer hipepopularni avokado-tost im baš nije po guštu (spominje se da su masti, pa makar bile i biljnog porijekla, loša kombinacija s ugljikohidratima).

Napravite guacamole - namaz od avokada, soka od limete i začina. Nemojte ga koristiti za umakanje tortilja čipsa, nego za umakanje hrskavog povrća.

Iskoristite ga kao podlogu za pečeno jaje. Evo vam recept, baš smo nedavno o tome pisali. Jamči dugotrajnu sitost i smatra se sjajnom opcijom za doručak. 

image
Shutterstock

Na salatu -  samo ga pomiješajte sa svojim omiljenim povrćem i začinite po guštu, s tim da ne pretjerujete s uljem jer avokado je već sam po sebi dosta mastan.

Sa zrnom soli - avokado možete pojesti i sam, tek malo posoljen te po želji i popapren.

Na slatki način - od zgnječenog avokada iz dodatak rastopljene čokolade možete napraviti fantastične zdrave okruglice.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 16:12