StoryEditorOCM
Savjetiuvijek pri ruci

Znate li zašto biste uvijek trebali imati komad kruha u zamrzivaču? Evo što s njim možete napraviti, oduševit ćete se

Piše Spiza SD
12. svibnja 2023. - 15:53

Prema nedavno objavljenim podacima, Amerikanci bacaju gotovo trećinu svih kupljenih namirnica. Zapitajte se malo koliko ste se sami približili toj statistici. Potrošite li baš sve ili barem dobar dio hrane koju kupite? Ako ste i vi među onima koji na ovaj način bacaju novac u smeće, a o stvaranju dodatne količine otpada da ne govorimo, možda je i u vašem slučaju namirnica koju najčešće ne stignete iskoristiti upravo kruh.

Razumijemo vas, svježa štruca samo uz puno sreće i pekarskog umijeća može biti privlačna za jelo i nakon dva dana, a čim odstoji malo duže, ako uvjeti čuvanja nisu optimalni, kroz tri-četiri dana na kruhu će se pojaviti plijesan pa ga nećete moći koristiti ni za bruschette, prženice ili kako već inače iskorištavate pomalo osušen kruh.

Doskočite tom problemu prebacivanjem štruce koju niste stigli pojesti dok je još svježa i meka iz kutije za čuvanje kruha u zamrzivač. Savršeno ćete ga očuvati i do nekoliko mjeseci, a evo kako ga sve možete iskoristiti.

Za početak, možete ga, nakon što se odmrznuo, poškropiti vodom, zamotati u foliju i zagrijati u pećnici. Posljednjih desetak minuta uklonite foliju i pojačajte vatru pa će korica ponovno postati primamljiva i hrskava.

image
Shutterstock

Nadalje, iskoristite ga za kuhanje. Smrznute štruce lako ćete, bez odmrzavanja, jednostavnim ribanjem na ribežu pretvoriti u domaće krušne mrvice, pa vam više nikad neće biti problem što ste usred pohanja ostali bez prezle.

Zamrznuti kruh također možete naribati preko složenaca, musaki i lazanja negdje na pola pečenja, pa će dobiti neodoljivu hrskavu koricu. Ako ste skloni izradi knedlica za juhu ili umake, kruh prije zamrzavanja narežite na kockice ili na šnite pa ćete ih po vađenju iz "leda" ostaviti da se odmrznu u malo mlijeka.

Ovako zamrznut i odmrznut kruh dobreo će vam poslužiti kao dodatak pljeskavicama ili nadjevu za pečenu piletinu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 21:08