StoryEditorOCM
Savjetiza najbolji okus

Želite baš savršen umak od rajčice? Saveznici su vam poprilično neočekivani, a jedan dodatak je veliko iznenađenje!

Piše Spiza SD
4. svibnja 2023. - 07:10

Umak od rajčice toliko je svestran, ukusan i praktičan da ga svi često kuhamo, no malo je poznato da mu neki dodaci kojih se na prvu uopće ne biste sjetili mogu znatno poboljšati okus.

Kod umaka od rajčice najveći je problem kiselost, koju mnogi snižavaju dodavanjem šećera. Međutim, kiselosti možete doskočiti i drugačije - dodajte malo sode bikarbone, koja ima alkalni karakter, pa neutralitira kiselinu. Samo budite oprezni s količinom, jer previše sode bikarbone lako pokvari okus umaka. Najbolje je dodati prstohvat, promiješati pa kušati te potom dodati još malo ako je potrebno.

Drugi način za postizanje slatkoće je dodavanje fino usitnjene mrkve u umak od rajčice. Mrkva će se prilikom kuhanja raspasti, a umaku će dati blagu slatkastu notu.

Pored dodataka koji neutraliziraju kiselost, postoje i oni koji podižu okus. Osim dobro poznatih dodataka poput začinskog bilja, okusu će slojevitost dati malo vina, pa čak i malo dobrog temeljca. Neočekivan dodatak umaku od rajčice koji primjenjuju i najpoznatiji kuhari je, vjerovali ili ne - maslac.

Ubacite nekoliko žlica maslaca i pustite da se otopi u umaku, učinit umak od rajčice bogatim i glatkim, a također uravnotežiti okus, što će ublažiti kiselost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 21:56