StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Za šlag kao iz slastičarnice trebat će vam ‘tajni sastojak‘. Djeluje poput čarolije, bit će vrlo čvrst i neće se topiti

Piše T. S. M.
28. travnja 2024. - 16:29

Napraviti šlag od slatkog vrhnja je lako. Barem u teoriji. Treba ga dobro istući mikserom i pritom pripaziti da se ne pretjera, jer u suprotnom lako može postati maslac. Međutim, puno toga može poći naopako pa ne samo da na kraju možemo završiti s maslacem, nego i s pjenušavom, slatkastom juhicom s okusom slatkog vrhnja.

Srećom, svemu se tome može doskočiti, a osnovni savjet glasi: pripazite da su vam slatko vrhnje i zdjela u kojoj miksate hladni.

No čak i ako znamo spomenuta osnovna pravila, mnogima je pravi izazov pitanje kako stabilizirati šlag - to jest, kako ga duže očuvati čvrstim. Kao što ste možda već primijetili na vlastitu štetu, šlag je po samoj svojoj prirodi prilično nestabilna stvar: uglavnom je to zrak koji na okupu drži mreža mliječnih proteina i molekula masti iz vrhnja pa je samo pitanje vremena kad će se vratiti u početno stanje. Kako bi se to odgodilo, potrebno ga je stabilizirati.

image
Yoshikazu Okunishi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Nedavno smo vam objasnili kako se to vrlo lako može napraviti uz pomoć vinskogm praška za pecivo, cijele priče podsjetite se na ovom linku, no za slučaj da taj sastojak ne uspijete nabaviti, evo vam novi savjet.

Šlag možete učiniti stabilnim uz dodatak instant želatine u prahu. Neće utjecati na okus, a pobrinut će se za čvrstoću i postojanost. Dodajte je čim ste spremni za miksanje, kako ne bi počela djelovati prije nego vam je potrebno i pretvorila slatko vrhnje u nešto nalik panacotti.

Ako ni nju ne možete nabaviti, pribjegnite trećem i najjednostavnijem rješenju: dodajte slatkom vrhnju malo nekog drugog mliječnog sastojka poput mascarponea, crème fraîchea ili sasvim običnog jogurta. Kako su svi navedenin sastojci lagano kiseli, jako će brzo doći do reakcije sa slatkim vrhnjem, koje će se početi zgrušavati. Zbog toga morate raditi brzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:14