StoryEditorOCM
Savjetinije svejedno

Za najbolja pržena jaja jedna stvar je ključna, a o njoj uopće ne razmišljamo. Baš je taj detalj kriv za loše rezultate

Piše Spiza SD
21. travnja 2023. - 11:11

Ne bi se reklo na prvi pogled, ali jaja su baš zeznuta namirnica za pripremu. Ako želite dobar rezultat. Puno toga igra ulogu, a jedna stvar je jako bitna, premda na nju baš i ne obraćamo pažnju: temperatura.

Jaja se isprže za čas, a upravo je u tome problem - vrlo se brzo mogu prekuhati, a i zagorjeti. Upravo zbog toga nije ih uputno, poput nekih drugih namirnica, pržiti na jakoj vatri. 

Umjesto toga pržite ih na temperaturi srednje jačine, a ako koristite najveći plamenik štednjaka za plin vatru čak možete smanjiti na nisku. Trebat će im malo više vremena, ali nema šanse da će vam se prepeći.

Neki chefovi preporučuju da se za savršeno prženo jaje "na oko" najprije koristi umjerena vatra, otprilike minutu, a potom bi vatru trebalo smanjiti i jaje pržiti još dvije minute.

Još jedna caka je dobra za sve one koji ne vole sluzavi bjelanjak: čim jaje razbijete u tavu, poklopite ga. Ovaj će potez omogućiti jaju da se kuha s vrha i s dna, tako da ćete dobiti savršeno tekući žumanjak bez nedovoljno kuhanog bjelanjaka.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 20:11