StoryEditorOCM
Savjetispasiti ili baciti?

Smijemo li jesti hranu na kojoj se uhvatila plijesan? Odgovor ovisi o više faktora, a jednu stvar nipošto nemojte raditi

Piše Spiza SD
9. svibnja 2023. - 07:10

S obzirom na divljanje cijena sve smo manje kritični prema hrani koju bismo inače bez razmišljanja bacili u smeće. Mnogi su se pozdravili s filozofijom "Što je ova točkica na feti sira? Ne sviđa mi se kako izgleda - ide u kantu" pa pitanja poput "smijemo li jesti hranu na kojoj se pojavila plijesan" izazivaju sve više pažnje. A odgovori? Oni ovise o cijelom nizu faktora, ponajprije o vrsti hrane, a potom i o količini plijesni i drugim finesama, a ako ste mislili da je dovoljno odrezati pljesnivi dio, tek tu nastaju problemi.

No krenimo redom, odnosno, u ovom slučaju, od kraja. Što se tiče spomenutog rezanja, morat ćete odrezati barem 3 centimetra dijela koji je zahvatila plijesan, naravno, pod uvjetom da je riječ o namirnici koja se smije jesti čak i kad je pljesniva, ali doći ćemo do toga. Prilikom ukljanjanja plijesni na ovaj način valja imati na umu da se plijesan lako širi pa dobro pazite kako nožem koji ste odrezali pljesnivi dio ne biste dotaknuli ostatak proizvoda ili neku drugu namirnicu.

Što se tiče ove metode, preporučljiva je za proizvode poput tvrdog sira i tvrdih suhomesnatih proizvoda, baš kao i s voća i povrća.

Za konzumaciju su - ako im se miris i okus nisu promijenili - sasvim pogodni i džemovi, ajvari i slični proizvodi na čijoj se površini uhvatila plijesan, samo treba biti oprezan pri njihovom uklanjanju (žličicom), kako ne bi došlo do gore opisane kontaminacije.

Neke pak, namirnice treba baciti nakon što uhvate plijesan jer je prevelika opasnost da više nisu jestive. Jogurt, vrhnje, meki sir i gotove umake ne možete spasiti na gore opisan način jer kod takve hrane plijesan lako dospijeva ispod površine gdje nastavlja rasti čak i nakon što ste skinuli vidljivi dio. Bez obzira gadila vam se plijesan ili ne, problem je u toksičnim tvarima koje neke vrste plijesni ispuštaju, a opasne su ne samo zbog toga što mogu pokvariti hranu nego i izazvati alergijske reakcije.

Kako biste izbjegli stvaranje plijesni, voće i povrće čuvajte u zasebnim plastičnim vrećicama u ladicama hladnjaka, pri čemu vam može pomoći dodavanje kuhinjskog papira na dno vrećice: ne samo da će zaštititi plodove od oštećenja nego će upiti vlagu koja anstaje kondenzacijom, a neophodna je za stvaranje plijesni. Sir, iz istog razloga, čuvajte u papirnatoj vrećici. Umake, majoneze i šalše uzimajte samo čistom žlicom, nipošto nemojte u hranu stavljati žlicu koju ste polizali. Kuhanu hranu čuvajte dobro poklopljena kako ne bi došla u kontakt sa sporama gljivica iz zraka ili drugih namirnica. Načetu hranu prebacite iz kupovnog pakiranja u čiste kutije koje se daju dobro zatvoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:46