StoryEditorOCM
Savjetipripazite

Savršeno ispržena riba nije nemoguća misija: evo kako će izvana biti hrskava, a iznutra sočna. Jedno ne smijete raditi...

Piše T. S. M.
3. travnja 2024. - 07:10

Kad ste se zadnji put najeli pržene ribe? I pritom bili baš potpuno zadovoljni kako vam je ispala? Pržena riba za neke u toj mjeri nemoguća misija da im se vrlo rijetko nađe na jelovniku, a činjenicu da su nesposobni pofrigati je kako treba kriju ko‘ zmija noge pa se prave da je ne pripremaju jer im smrdi zagoreno ulje i ne da im se čistiti kuhinju.

image
Shutterstock

Ne dajte se zavarati, takvi su vam najčešće prikriveni neznalice. Ako ste pak vi među onima koje smo upravo prokazali, nemojte se ljutiti nego poradite na usavršavanju tehnike. Zapravo uopće nije toliko teško, nego vas nisu dobro uputili.

Pazite sad.

Vrlo je važno da je riba, nakon što je očišćena i oprana, dobro posušena (ovo vrijedi za one koji ju odbijaju uvaljati u brašno) ili dobro uvaljana u brašno i to pomogućnosti oštro. Nered ćete svesti na najmanju moguću mjeru ubacite li brašno u vrećicu, a potom u vrećicu ubacite i ribu pa sve dobro promućkate.

image
Shutterstock

Nadalje, jako je važno kakvu ste tavu odabrali. Mora biti kvalitetna, po mogućnosti od kovanopg željeza i debljeg dna. Ako nemate odgovarajuću, pržite u teći.

Temperatura na kojoj pržite ribu također je bitna stavka jer ulje mora biti dovoljno vruće da se površina ribe zapeče. To će je zaštititi da se ne "nasupa" ulja. Ulje, ipak, ne smije biti pretjerano vruće, jer će se početi dimiti. Zagrijte ga na umjerenoj temperaturi, a pravi trenutak prepoznat ćete kad se ulje stane ljeskati. Niste li sigurni, uronite vrh drške drvene kuhače. Ako se pjeni, dobro je.

image
Shutterstock

I konačno, evo stvari koju nipošto ne smijete napraviti. Ako vam se riba zalijepila za dno, nemojte je nasilu pokušati odlijepiti. Odlijepit će se sama, čim se dovoljno zapeče. Stanete li je potezati, raspast će se i natopiti uljem.

Evo nas na samom kraju, ali to je valjda jasno samo po sebi: ribu vadite na upijajući papir kako bi se dobro ocijedila od viška ulja. A što se tiče problema s prskanjem i neugodnim mirisom: otvorite prozore, ukjučite napu i koristite mrežasti poklopac za vrijeme friganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 11:15