StoryEditorOCM
SavjetiPRIPAZITE!

Kako odlediti ribu i plodove mora? Metoda koju mnogi koriste ih upropaštava, druga može dovesti do trovanja. Evo kako...

Piše Tea Sumić Miletić
22. srpnja 2024. - 11:04

Ljeti svi volimo uživati u ribi i plodovima mora pa ih trošimo više nego zimi, no ljeto je doba kad se hrana brže kvari. Zbog toga ljeti imamo nešto više posla sa zamrzavanjem i odmrzavanjem ribe i morskih plodova, što sa sobom nosi povećan rizik od trovanja hranom.

Ne odmrznete li ribu, kozice ili lignje kako treba, mogli biste se poprilično loše provesti, stoga pripazite. Već smo više puta o tome pisali, no nije naodmet ponoviti kako se pravilno odmrzavaju riba i morski plodovi.

image
Shutterstock

Prvi savjet koji ćemo vam uputiti je da zaboravite popularnu metodu odmrzavanja ovih namirnica u mikrovalnoj pećnici. Dok je manje-više u redu odmrznuti u mikrovalnoj zaleđeno povrće i voće, takav je tretman jako loš za hranu bogatu proteinima jer u isušuje. 

Još je gora metoda otapanje na sobnoj temperaturi, koja se smatra vrlo rizičnom za zdravlje, jer može dovesti do razmnožavanja bakterija. Jednako vrijedi i za metodu kojoj mnogi pribjegavaju kad žele što prije odmrznuti zamrznutu hranu, a sastoji se u potapanju namirnica u zdjeli tople vode.

image
Shutterstock

Ta je metoda problematična jer pogoduje razvoju bakterija koje uzrokuju trovanje, a nije dobra ni zbog toga što će dovesti do toga da se vanjski sloj napola skuha i da se u njemu razore proteini.

Kad je riječ o ribi i morskim plodovima, voda ipak može biti od pomoći, ali samo ako je hladna. Potopite ih u zdjelu s hladnom vodom te zdjelu stavite u sudoper i svakih pola sata promijenite vodu. Relativno niska temperatura neće dovesti do razmnožavanja bakterija niti će se uništiti proteini na površini namirnice.

Najsigurnijom metodom smatra se, ako i u slučaju ostale zamrznute hrane, polagano odmrzavanje u hladnjaku. Sjetite se na vrijeme izvaditi ribu ili plodove mora iz leda pa ih stavite u zdjelu ili na tanjur te ih pohranite u hladnjaku preko noći ili na 24 sata, ovisno o količini zamrznute hrane.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:04