Jota, paštafažol, grah s kobasicom... mmmm, mogli bismo nabrajati još neko vrijeme, ali dovoljno je navesti samo - fažol. I jasno je da će biti riječ o nekom dobrom, domaćem, ukusnom jelu. Osim... osim ako niste sigurni kako ga najbolje skuhati. Do sada smo vam već dali nekoliko savjeta o kuhanju ove zdrave i ukusne namirnice, no čini nam se da vam nismo otkrili ovu caku.
Vezana je uz namakanje. Namakanje graha, podsjetimo se, omogućuje toj mahunarki da se, čak i nakon što je nekoliko mjeseci bila tvrda, suha i potpuno nejestiva, pomalo počne pretvarati u fažol koji svi toliko volimo. Tijekom namakanja suhi grah upija vodu, koja počinje otapati teško probavljive škrobove te tako skraćuje vrijeme kuhanja i posredno nam pomaž da grah lakše probavimo.
No nije svako namakanje isto. Imate tradicionalno namakanje i vruće namakanje. Da, vruće.
Tradicionalno namakanje, kao što vam je sigurno poznato, je najlakši inajčešće korišten način. Sve što treba napraviti je staviti suhi grah u veliku posudu pa za svakih kilogram graha dodati 1200 ml hladne vode. Kad ste sve to odmjerili i ubacili, grah lijepo pokrijte i ostavite na miru nekih 8 sati ili preko noći. Prije kuhanja obavezno ga isplahnite.
Vruće namakanje, kao što možete pretpostaviti, podrazumijeva visoku temperaturu. Evo kako se provodi: u veliki lonac dodajte 1200 ml vode za svaki kilogram suhog graha. Zagrijte do vrenj pa kuhajte 2-3 minute. Maknite s vatre, poklopite i pustite da stoji do 4 sata. Isplahnite pa skuhajte prema receptu za jelo koje ste se namjerili kuhati, no imajte na umu da ova metoda znatno skraćuje vrijeme kuhanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....