StoryEditorOCM
Savjetišokantno otkriće

Mozzarellu čuvate u hladnjaku? Griješite! Chefovi nikad tako ne postupaju s ovim delikatnim sirom, a evo i zašto

Piše Spiza SD
30. ožujka 2023. - 17:29

Gdje čuvate mozzarellu? Na vratima hladnjaka, na najvišoj polici u hladnjaku ili pak u pretincu za hladne nareske? Svaki odgovor je pogrešan, barem ako pitate chefove, jer oni ovaj delikatni sir nikad ne čuvaju u "frižideru". Umjesto toga drže ga na sobnoj temperaturi. Zvuči bizarno, ali samo na prvu.

Razlog koji se krije iza ovog podatka koji će kod mnogih izazvati šok i nevjericu je u tome što niska temperatura mijenja teksturu i okus mozzarelle pa od glatke, svilenkaste i kremaste mliječne delikatese postaje sasvim prosječna, gumasta grudica sira. Zbog toga je najbolja kad je sobne temperature.

Kako mozzarelli pospremljenoj u hladnjak treba neko vrijeme da se zagrije - a profesionalni kuhari ga u pravilu nikad nemaju dovoljno -  mnogi od njih tu vrstu sira umjesto u hladnjaku drže na pultu. Ovo se pravilo osobito odnosi na svježu, delikatesnu vrstu mozzarelle, koja je namijenjena namijenjena za jelo nedugo nakon što je napravljena, pa nabavite li tu finu deliciju nipošto je ne spremajte u hladnjak nego je slistite što prije, kroz dan do dva.

Što se tiče pakirane mozzarelle iz obične rashladne vitrine u trgovini, ta je najukusnija je ako je pohranjena u vodi jer je ono što je čini ukusnom visok sadržaj vlage, a ne masnoće. Nju biste, preporučuju stručnjaci, također trebali pojesti ubrzo nakon što je donesete kući, također najbolje kroz dan do dva, a za to je vrijeme slobodno držite na sobnoj temperaturi, bez straha da će se pokvariti.

Ako ste je, pak, kupili jer je na akciji ili iz nekog sličnog razloga pa je ne namjeravate pojesti u spomjenutom roku, pospremite je u hladnjak i izvadite iz njega barem dan prije nego je mislite jesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. veljača 2024 21:24