StoryEditorOCM
Savjetije li moguće?

Maslac cijelo vrijeme čuvate na pogrešnom mjestu! Pitanje njegove pohrane mnoge je zavadilo, a evo što kažu stručnjaci

Piše Spiza SD
2. svibnja 2023. - 18:30

Gdje čuvate maslac? Pitamo vas sasvim ozbiljno i pri tome ne mislimo gdje ga držite u hladnjaku, jer prema nekim mišljenjima svi mi koji ga pohranjujemo u "frižideru" smo - u krivu. Rasprava o ovom pitanju traje desetljećima, a ponovno ju je podgrijala blogerica Joelle Mertzel ustvrdivši kako ga treba držati izvan hladnjaka i da za to ima dokaze.

Kako tvrdi, postavila je pitanje svojim pratiteljima i dobila sasvim podijeljena mišljenja s otprilike 50:50 omjerom odgovora. Zatim je, kako navodi, naručila laboratorijske testove koji su pokazali da se maslac koji je ostavila na sobnoj temperaturi nije pokvario.

image
/Shutterstock

Prema nekim smjernicama za čuvanje hrane, maslac može ostati na sobnoj temperaturi do tri dana bez da izgubi na kvaliteti, a Mertzel tvrdi da ga je prije testiranja van hladnjaka držala čak tri tjedna te dodaje da joj je kad se čuva na ovakav način puno zgodniji za korištenje.

Malo smo istražili ovu teoriju i pronašli preporuke prema kojima je sasvim u redu držati slani maslac izvan hladnjaka, sve dok je skriven od topline, svjetla i zraka, no sve što ne planiramo upotrijebiti kroz nekoliko dana ili tjedana ipak je bolje čuvati u hladnjaku jer će tako bolje zadržati svježinu. Maslac koji dulje vremena ne planiramo koristiti također možemo sasvim sigurno pospremiti u zamrzivač, na nekoliko mjeseci.

image
Shutterstock

S druge strane, neslani, tučeni ili sirovi maslac ipak treba držati u hladnjaku.

Evo još nekoliko savjeta nutricionista ako ćete se odvažiti na ovu primjenu. Na sobnoj temperaturi držite samo malu količinu, ostatak čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi i zaštitite ga od svjetlosti u neprozirnoj posudi ili ga držite u zatvorenom kuhinjskom ormariću. Držite ga podalje od izvora topline i pripazite da je sobna temperatura između 21 i 25 stupnjeva Celzija. U protivnome - u hladnjak s njim!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 08:35