StoryEditorOCM
Receptiza čisto savršenstvo

Za raskošan, čvrst i postojan šlag treba vam jedan starinski sastojak. Djeluje poput čarolije, evo gdje ga nabaviti

Piše T. S. M.
22. travnja 2024. - 08:10

Ne kaže se bez razloga "kao šlag na torti". Šlag je završni ukras mnogih slastica, a znati ga dobro napraviti korisno je umijeće. Kako su instant prašci za šlag pomalo out, a one smjese na bazi biljnih sastojaka pune nezdravih masti, najbolja opcija za šlag je ona starinska: slatko vrhnje, istučeno do savršenstva.

No kako dobro istući slatko vrhnje u raskošan, čvrst i postojan šlag koji se neće topiti čim mu temperatura i drugi uvjeti nisu po guštu?

Zapravo sasvim jednostavno. Samo vam treba jedan mali dodatak

Vjerovali ili ne, taj dodatak je vinski prašak za pecivo.

Riječ je o još jednom starinskom sastojku za pripremu slastica, koji ćete u stranim receptima prepoznati pod nazivom "cream of tartar". Unatoč riječi "Cream" u nazivu, zapravo se radi o praškastom proizvodu koji nastaje kao nusprodukt prilikom proizvodnje vina.

U američkoj kuhinji često se koristi u pripremi slastica, prvenstveno kao prašak za pecivo te kao dodatak bjelanjcima prilikom izrade snijega od bjelanajka. Obično se dodaje mala količina, 1/8 čajne žličice po jednom bjelanjku.

No pali i pri izradi šlaga.

Dodajte ga slatkom vrhnju proije nego ga počnete miksati i dobit ćete čisto savršenstvo od šlaga. Odnedavno ga možete pronaći i u supermarketima na odjelu sa začinima i potrepštinama za kolače, a nude ga i neke trgovine zdravom hranom kao alternativu klasičnom prašku za pecivo koji osjetljivije osobe izbjegavaju jer sadrži aluminij.

Što se tiče omjera, ovo je formula koja se pokazala dobrom: na 250 ml slatkog vrhnja treba dodati 35 g šećera u prahu i 1/4 vinskog praška za pecivo te po želji još i žličicu ekstrakta vanilije, za ljepši okus (isto ćete postići i zamijenite li ekstrakt i šećer u prahu žlicom običnog šećera i vrećicom vanilin šećera). 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 08:12