StoryEditorOCM
Slanodva su načina...

Vrijeme je za nešto ukusno i lagano: skuhali smo popularno jelo i oduševili se, resetirat će vam tijelo od prejedanja

Piše Mia Uzinić
10. siječnja 2024. - 14:23

Blagdani su nam svima bili idealna izlika da se počastimo s tanjurom više i pojedemo pokoji kolač poskrivećki, ali došlo je vrijeme za povratak u rutinu i vraćanje uravnoteženoj i zdravoj prehrani. Nakon pustih pečenja i odojaka u prosincu, vrijeme je za nešto ukusno i lagano, a mi smo se odlučili baš za ratatouille! 

Ratatouille je specijalitet od povrća iz Provanse, a nastanak ovog ukusnog jela najviše se veže uz obalni grad Nicu. Ovo jelo jako je ukusno i lako probavljivo, a najbolje ga je raditi tijekom ljeta jer je upravo tada sezona svog povrća koje nam je potrebno za pripremu. U 1700-ima, ratatouille je bio svakodnevno jelo siromašnih provanskih farmera koji sebi nisu mogli priuštiti meso i ostale namirnice koje su tada bile dostupne samo bogatim slojevima društva. 

Inače, Provansa je regija koja graniči s Italijom i Mediteranom, a posjetitelji iz cijelog svijeta tamo odlaze radi njihovog "bon vivre" načina života ili onoga što bi Talijani nazvali "la dolce vita": obilje sunca, dobrog vina, svježe hrane te šarolikog krajolika prepunog polja lavande i valovitih vinograda. 

image

Naš ratatouille prije pečenje

Privatni Album

Kao što se uvijek iznova pokazalo, kulinarske inovacije nekoć siromašnih seljaka uvijek pronađu svoje mjesto u samom vrhu svjetske gastronomije. Početkom 20. stoljeća ratatouille je postao dio jelovnika restorana u Francuskoj, potom u Europi i na kraju u cijelom svijetu. Kuhinja siromašnih francuskih farmera transformirala se iz načina preživljavanja u rad iz ljubavi.

Ovo jelo u svijetu je popularizirao i istoimeni film "Ju-huhu (Ratatouille)" iz 2007. godine o malenom mišu koji je opsjednut kuhanjem, a koji je postao sinonimom za entuzijazam u gastronomiji.

Iako je ljeto daleko, odlučili smo se pripremiti ovo jelo kako bismo resetirali organizam te ga napunili vitaminima, mineralima i vlaknima. Za pripremu će vam biti potrebno: dva manja patlidžana, dvije tikvice, šest rajčica, tri paprike "crveni rog", maslinovo ulje, dva češnja češnjaka i kapula. Od začina smo koristili sol, papar, timijan i bosiljak. Naš recept ne prati u potpunosti originalni francuski recept koji kaže da je u povrće potrebno uvrstiti i žutu tikvu, ali mi je nismo uspjeli pronaći. 

image

I nakon pečenja!

Privatni Album

Potrebno je prepoloviti paprike i staviti ih 15 minuta u pećnicu na 180 stupnjeva, a nakon toga im oguliti koru te ih nasjeckati na kockice. Dvije rajčice kratko prokuhajte u vodi, ogulite im koru te ih također nasjeckajte na kockice.

Na maslinovom ulju pržimo kapulu i češnjak dok ne "pozlati", a potom dodajemo nasjeckane paprike i rajčice te miješamo, po potrebi dolijte malo vode ili još bolje - malo vina. Dodajte začine te kuhajte još desetak minuta, a kada se ohladi sve pasirajte uz pomoć blendera. 

Dok se umak kuha savjetujemo da na kolutove izrežete tikvice, rajčice i patlidžane. Kolutovi trebaju biti otprilike jednake veličine i što je još važnije - tanko rezani! Kada ste sve pripremili, uzmite okruglu posudu za pečenje te na dno izlijte šalšu od paprika i rajčica, a potom slažite redom kolut tikvice, kolut rajčice, kolut patlidžana i tako dok ne popunite cijelu posudu.  

image

Naš ratatouille prije pečenje

Privatni Album

Kada ste sve posložili, polijte maslinovim uljem te prekrijte papirom za pečenje. Pecite otprilike 50 minuta na 180 stupnjeva u pećnici i "voilla"! 

image

I nakon pečenja!

Privatni Album

Ako nemate vremena za slaganje pripremili smo vam i recept poznate svjetske kuharice Joanne Harris za dinstani ratatouille. Ona predlaže da svakako koristite vino, ali i da dodate čili za žešći okus. 

Ratatuille

Sastojci.

9 žlica maslinovog ulja
2 narezana crvena luka
2 češnja češnjaka
3 crvene paprike, krupno narezane
2 patlidžana, krupno narezana 
4 tikvice, krupno narezane
3 puta po 410 grama konzerviranih rajčica 
400 mililitara vode 
stručak narezanog origana
vezica narezanog peršina
morska sol
crni papar

Priprema:

Zagrijte tri žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri, ubacite luk i češnjak i pirjajte tri minute. Dodajte patlidžan, papriku i tikvice, dobro promiješajte i kuhajte oko pet minuta ili dok povrće ne dobije malo boje. Ubacite rajčice, vodu, sol, papar i začinsko bilje, dobro promiješajte i polako kuhajte na sasvim laganoj vatri oko sat vremena, povremeno miješajući. Kada je gotovo umiješajte šest žlica maslinovog ulja i provjerite začinjenost. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:10