Ako još niste ručali, niti počeli kuhati ručak, možda upravo mozgate što biste mogli pripremiti da je brzo gotovo i ukusno. Naš će se prijedlog svidjeti svima koji vole gljive i palentu jer ih recept koji ćete pronaći u nastavku baš lijepo spaja.
Riječ je o raguu od gljiva za koji će vam najbolje odgovarati smeđi šampinjoni jer su aromatičniji od običnih, no možete ih takošer pomiješati s običnima koji su ekonomičniji, dok će posebno dobar okus jelu dati dodatak suhih vrganja. Što se pak palente tiče, bit će vrlo kremasta i ukusna ako vodi za kuhanje dodate mlijeko, a u skuhanu palentu umiješate maslac i parmezan.
Ragu od gljiva s kremastom palentom
Sastojci:
350 g šampinjona
350 g smeđih šampinjona
25 g maslaca
150 ml crnog vina
125 ml temeljca od povrća
2 češnja češnjaka
1 ljutika
1 ½ žlica suhih vrganja
sol, papar
Za palentu
500 ml mlijeka
500 ml vode
250 g kukuruzne krupice
75 g parmezana
50 g maslaca
sol
Priprema:
Vrganje namočite u 150 ml tople vode. Nakon 20-ak minuta ocijedite, ali tekućinu sačuvajte.
Na otopljeni maslac dodajte usitnjenu ljutiku pa je pirjajte dok ne omekša. Zatim joj dodajte usitnjeni češnjak i majčinu dušicu, kuhajte još oko minutu, zatim pojačajte vatru i dodajte vrganje. Kratko propirjajte pa dodajte narezane svježe gljive i pirjajte ih na jakoj vatri oko pet minuta. Zalijte ih vinom, pustite da alkohol ispari pa ulijte temeljac i sačuvanu tekućinu od gljiva te kuhajte 15-ak minuta dok se ne zgusne.
Za palentu zakuhajte mlijeko s vodom, dodajte sol i po želji papar. Ravnomjerno uspite krupicu i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. Zatim dodajte maslac i naribani parmezan te promiješajte.
Dok je još vruća, palentu rasporedite na tanjure, u sredini svake hrpice napravite udubljenje pa u njih dodajte gljive i poslužite. Alternativno, palentu izvadite na veliki tanjur u obliku hrpe, u sredini napravite udubljenje i ispunite ga raguom od gljiva.