StoryEditorOCM
Receptibez mrvice brašna

Starinska torta koju nije lako nadmašiti: svi će vas pitati recept za ovu ljepoticu finih, laganih kora i raskošne kreme

Piše Spiza SD
4. lipnja 2023. - 18:42

Neke je slastice jako teško nadmašiti i takve ostaju klasici kojima ne mogu naškoditi moda i trendovi - uvijek ćemo im se vraćati kad nam zatreba "prava stvar". Jedna od takvih je ljepotica puna badema i bogate kreme, ali pritom bez mrvice brašna koja se na ovim prostorima naziva švedskom tortom.

Švedska torta vam je zajamčeni pogodak za koju je god feštu pripremili, sve će oboriti s nogu jer ne samo da je jako fina nego postiže mnogim kolačima nedostižno savršenstvo: ujedno je lagana i raskošna.

Lijepu "Šveđanku" voli i Tamara, blogerica koju pratimo na kitchen-diaries.hr, i od koje smo dobili fotografije i recept uz skromnu napomenu kako nije njen. Pa i nije, kad divna švedska torta pripada svima nama slatkoljupcima! I zato ga treba širiti, da se ne zaboravi.

Ako ga već niste isprobali, ispravite to što prije. 

Švedska torta

Sastojci:

Kore

200 g mljevenih badema
prstohvat soli
5 bjelanjaka
100 g šećera
2 žlice šećera u prahu

Krema

200 ml slatkog vrhnja
žličica arome vanilije
pola paketića bourbon vanilin šećera
5 žumanjaka
100 g šećera
150 g maslaca 

Ukrašavanje:

100 g listića badema

Priprema:

Sameljite bademe u brašno uz dodatak dvije žlice šećera u prahu. Bjelanjke umutite s malo soli u srednje čvrst snijeg (soft peaks) pa u mu u nekoliko navrata dodajte šećer i tucite dok ne dobijete gusti, čvrsti i glatki snijeg. Umiješajte mljevene bademe i promiješajte špatulom. Smjesu podijelite u dva okrugla kalupa i pecite na 170° 20-ak minuta dok kore ne poprime zlatnu boju.

Za kremu zgrijte slatko vrhnje, šećer, burbon šećer i aromu vanilije. Smjesa ne smije doći do vrenja. Odvojeno izmiješajte žumanjke pa ih dodajte u vrhnje i kuhajte 5-7 minuta na srednje jakoj vatri neprestano miješajući dok se krema ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i pustite da se potpuno ohladi.

Maslac pjenasto umutite pa mu uz miksanje dodajte žlicu po žlicu ohlađene kreme.

Listiće badema lagano tostirajte na suhoj tavi dok ne zamirišu i počnu krckati pa ih ostavite da se ohlade.

Prvu koru premažite polovicom kreme, poklopite drugom korom pa cijelu tortu premažite ostatkom kreme te vrh ukrasite listićima badema. Prije posluživanja tirtu dobro ohladite.

Tamara napominje kako je koristila kalup promjera 20 cm, dok se u originalnom receptu koristi onaj od te nam poručuje kako slobodno možemo malo smanjiti količinu šećera jer je dosta slatka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2024 08:26