StoryEditorOCM
SlanoHRSKAVO I SOČNO

I ovaj vam komad svinjetine može poslužiti umjesto skupog odojka. Pripremite ga po našem receptu, lizat ćete prste!

Piše T.S.M.
19. prosinca 2023. - 15:29

Nedavno smo vam predložili da umjesto odojka, koji je ove godine bezobrazno preskup ispečete carsko meso i dali smo vam jedan jako dobar i provjeren recept (podsjetite se ovdje). Ako vam taj nije po volji, nema veze jer imamo još jedan prijedlog. U ovom slučaju nije riječ o carskom mesu, koje je nekima pomalo odbojno jer može biti jako masno, nego o koljenici. Kad se svinjska koljenica pripremi kako treba, postaje izuzetno sočna i mekana, a nakon što korica prođe propisani tretman, postaje neodoljivo hrskava, baš kao u odojka.

image
Shutterstock

Svinjsku koljenicu mnogi izbjegavaju u strahu da će ostati žilava nakon pečenja, no ako se sve odradi kako treba, nema šanse da će vas ovaj komad mesa razočarati. Potrebno je samo odabrati kvalitetno meso i osigurati dovoljno vremena za pripremu koja, ovisno o veličini može potrajati i do četiri sata. Nudimo vam jedan recept koji kombinira pečenje i kuhanje, koje će joj pomoći da lijepo omekša i zadrži sočnost. 

Ne dajte se obeshrabriti pripremom koja se odvija u tri etape, jer rezultat je vrijedan svake minute truda: meso će biti tako sočno da će se odvajati od kosti, a dok je budete jeli, morat ćete lizati prste - toliko će vam se lijepiti.

image
Shutterstock

Pečena koljenica 

Sastojci:

1,5 kg svinjske koljenice (1 velika ili 2-3 manje)
6 režnjeva češnjaka
1 luk
2 žlice svinjske masti
lovor
papar u zrnu
sol

Priprema:

Stavite koljenicu u lonac s vodom te dodajte lovor i papar u zrnu. Nakon što uzavre kuhajte oko pola sata do 45 minuta pa maknite s vatre i ocijedite vodu, ali sačuvajte oko 150 mililitara. Kad se koljenica malo ohladila, zarežite joj kožicu oštrim nožem više puta uzduž i poprijeko, kako biste dobili uzorak romba.

Natrljajte koljenicu mješavinom soli i papra pa je zajedno s masnoćom i sačuvanom vodom od kuhanja stavite u dublju popsudu za pečenje. Dodajte luk prerezan napola te režnjeve češnjaka u komadu, neoguljene. Poklopite i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva.

Pecite oko 90 minuta, odnosno dok meso potpuno ne omekša. Potom pojačajte vatru na 210 i otklopite pa pecite 20-ak minuta uz povremeno okretanje kako bi se kožica na svim mjestima zahrskavila. 

Uzmite dio masti i soka od pečenja pa na tome prodinstajte kiseli kupus, napravite prire krompir i poslužite jedno i drugo kao prilog. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:31