StoryEditorOCM
Receptivitaminske bombice

Gotovo za čas: varivo od graška uz dodatak pancete postaje lagani ručak za prste polizat! A znate li zašto je još dobro?

Piše Spiza SD
9. svibnja 2023. - 15:50

Vrijeme je za uživanje u mladom grašku, no za recept koji vam preporučujemo dobro će vam doći i zamrznuti. Riječ je o finom, gustom varivu koje zbog dodatka pancete ili šunke postaje samostalno jelo dovoljno za lagani objed. A znate li zašto je još tako dobro, osim što je ukusno i zasitno? 

Grašak je dobar izvor vitamina C i E, cinka i drugih antioksidansa koji jačaju imunološki sustav, dok druge hranjive tvari, kojih ima u izobilju, poput vitamina A i B te kumestrola, pomažu smanjiti upalna stanja i smanjiti rizik od kroničnih stanja, uključujući dijabetes, bolesti srca i artritis.

Nakon iscrpljujuće zime i na pragu ljeta koje bi isto tako moglo biti iscrpljujuće, ovakve male prirodne bombice vitamina i minerala upravo su ono što nam najviše treba. Stoga - navalite.

Brzo varivo od graška

Sastojci:

400 g graška
​300 ml juhe ili 1 kocka za juhu 
100 g slanine ili šunke
20 g maslaca
1 glavica luka
1 mrkva
1 žlica brašna
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte luk i mrkvu, a slaninu ili šunku narežite po želji.  Na maslacu prodinstajte spomenute sastojke pa kad luk i slanina postanu staklasti dodajte brašno. Dobro miješajte, a kad počne mirisati dolijte juhu (ili kocku za juhu otopljenu u toploj vodi) pa pustite da zakuha.

Dodajte grašak, začinite i kuhajte na umjerenoj vatri dok grašak ne omekša. Prije posluživanja po želji dodajte i žlicu vrhnja te poslužite uz prepečeni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:00