Vrijeme je za uživanje u mladom grašku, no za recept koji vam preporučujemo dobro će vam doći i zamrznuti. Riječ je o finom, gustom varivu koje zbog dodatka pancete ili šunke postaje samostalno jelo dovoljno za lagani objed. A znate li zašto je još tako dobro, osim što je ukusno i zasitno?
Grašak je dobar izvor vitamina C i E, cinka i drugih antioksidansa koji jačaju imunološki sustav, dok druge hranjive tvari, kojih ima u izobilju, poput vitamina A i B te kumestrola, pomažu smanjiti upalna stanja i smanjiti rizik od kroničnih stanja, uključujući dijabetes, bolesti srca i artritis.
Nakon iscrpljujuće zime i na pragu ljeta koje bi isto tako moglo biti iscrpljujuće, ovakve male prirodne bombice vitamina i minerala upravo su ono što nam najviše treba. Stoga - navalite.
Brzo varivo od graška
Sastojci:
400 g graška
300 ml juhe ili 1 kocka za juhu
100 g slanine ili šunke
20 g maslaca
1 glavica luka
1 mrkva
1 žlica brašna
sol, papar
Priprema:
Nasjeckajte luk i mrkvu, a slaninu ili šunku narežite po želji. Na maslacu prodinstajte spomenute sastojke pa kad luk i slanina postanu staklasti dodajte brašno. Dobro miješajte, a kad počne mirisati dolijte juhu (ili kocku za juhu otopljenu u toploj vodi) pa pustite da zakuha.
Dodajte grašak, začinite i kuhajte na umjerenoj vatri dok grašak ne omekša. Prije posluživanja po želji dodajte i žlicu vrhnja te poslužite uz prepečeni kruh.