StoryEditorOCM
Pričevruće i slasno

Nema do vrličkih uštipaka! Sve tajne njihove pripreme, uključujući i iskušani recept, otkrila nam je prava meštrovica

Piše Tea Sumić Miletić
26. veljače 2023. - 17:21

Među omiljenim tradicionalnim jelima Dalmatinske zagore čija se priprema zadržala sve do danas su uštipci - lijevano prženo tijesto od najjednostavnijih sastojaka koje se savršeno ljubi sa slanim i slatkim dodacima, ali je, po mnogima, najbolje kad se jede bez ikakvih namaza i premaza. Svaki kraj, ma svaka familija, ima svoj recept i poseban "sistem" za pripremu, premda je osnova u biti ista: zamiješa se malo brašna, jaja, mlake vode, rakije i soli pa se smjesa prži u ulju ili na vrućoj masti, a s vremenom su određeni načini pripreme dostigli gotovo kultni status.

Među uštipcima koji su na najboljem glasu su vrlički uštipci, a Vrličani toliko drže do svog specijaliteta da organiziraju Svjetsko prvenstvo u njihovoj pripremi. Prošlo, osmo po redu, održano je 16. srpnja na vrličkom Trgu dr. Tuđmana na Fontani u organizaciji Turističke zajednice, a među natjecateljima koji su se okušali u njihovoj pripremi bila je i naša kolegica Snježana Blažević.

image
Snježana Blažević

Kako nam je ispričala, natjecala se prvi put sa svojim iskušanim receptom i premda nije pobijedila, zadovoljna je reakcijama posjetitelja na njene uštipke. Iako je ima pune ruke posla oko pripreme svojih uštipaka, uspjela je, kaže nam, baciti oko na uštipke drugih natjecatelja, pa nam komentira kako su u svakoga različiti - nekome su svjetliji, drugome bolje pečeni, nekima su oblikom dosta izduženi, a nekome napuhani. A kako bi zapravo trebalo biti, pitamo je nakon tog malog izlaganja.

- Pravi vrlički uštipak mora biti hrskav i mekan, kad stoji na ruci da s nje ne pada, ne smije biti ni mlitav ni puno tvrd. U uštipku se mora osjetit slanost, mora se osjetit rakija, nema tu puno aroma - objašnjava nam naša meštrovica od uštipaka. 

- Tijesto mora bit rjeđe od onoga za fritule, a gušće od onog za palačinke, a šta se tiče oblika, sve je to stvar ruke. Evo ja sam ih jučer zamutila pa su od iste smjese ispali drugačiji one koje sam pekla ja, a skroz drugačiji oni koje je peka moj sin - kazuje nam Snježana pa napominje da se vrlički uštipci peku na masti ili na ulju, a ona voli pomiješati jedno i drugo.

image
Snježana Blažević

Pitamo kolegicu ima li kakav poseban trik za još bolji rezultat.

- Ma nema nikakvih trikova, sve je to vrlo jednostavno. Samo ih triba radit i peć, kroz vježbu postaju sve bolji - smije se naša poznavateljica pripreme uštipaka.

Kako svatko voli jesti uštipke na drugačiji način, pitamo Snježanu na koji ih način ona najviše voli.

- Same! Meni je uštipak uštipak, dodatci samo pokvare okus. Neki vole stavit pršuta, neki sira, neki kajmaka... Neki vole posut šećerom, mlađi mažu Nutelle, kako ko voli - komentira nam kolegica.

image
Snježana Blažević

Za kraj je još pitamo postoji li neka "caka" da uštipci ne budu previše masni i tu nam otkriva nešto što nam nikad nije palo napamet: ako se, tek izvađeni iz tave, na kuhinjski papir poslažu "na nož", umjesto da ih se položi da na papiru leže pljoštimice, puno će se bolje ocijediti i biti će manje masni. 

Sad kad je sve jasno, evo i Snježaninog recepta za vrličke uštipke.

Vrlički uštipci

Sastojci:

1 kg polubijelog brašna 
2 - 3 jaja
100 ml rakije
voda po potrebi
sol
svinjska mast i ulje za prženje

Priprema: 

Sve sastojke pomiješajte da dobijete gusto tijesto. Treba biti gušće od onog za palačinke, a rjeđe on tijesta za fritule.

Zagrijte svinjsku mast i ulje ua tavi tako da masnoća bude otprilike tri prsta duboka. Kacijolom ulijevajte tijesto od početka do kraja tave da nastanu karakteristični oblici.

Pržite s obje strane i vadite na upijajući papir slažući ih "na nož" da se što bolje ocijede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 00:17