StoryEditorOCM
Županijapun pogodak

‘Vole nas avanturisti zaljubljeni u prirodu i dobru hranu‘: stara škola u Bogatiću danas je hostel i oaza za turiste, a planova je još puno

Piše Toni Veljača
20. rujna 2021. - 09:16

Stara mjesna škola u Bogatiću, selu na rubnom dijelu Nacionalnog parka Krka nekoć je okupljala đake do četvrtog razreda osnovne škole, danas je ni manje ni više nego hostel! Vremena se mijenjaju, na škrtoj zemlji i kamenom kršu miljevačkog kraja sve je manje dječjih otisaka, a sve više stranih registracija koji dolaze u drniško zaleđe sa željom da istraže prirodna bogatstva kojim ovi kraj zaista obiluje.

Grad Drniš to je prepoznao te je u sklopu projekta „Natura Drniš“ čiji je cilj turistički valorizirati prirodnu baštinu, krenuo u revitalizaciju starih, devastiranih i napuštenih javnih objekata, koji bi prenamjenom u mrežu malih hostela trebali imati značajnu ulogu u turističkoj ponudi grada i okolice.

Pun pogodak

Prvi od takvih hostela otvoren je u Bogatiću, a sudeći prema zadovoljstvu dosadašnjim rezultatima samog direktora, Marinka Šindilja, prenamjena stare škole u hostel bio je pun pogodak.

image
Marinko Šindilj, direktor Rad-a
Nikša Stipaničev/Cropix

- Imali smo nešto više od 250 posjetitelja iz 20 zemalja koji su ostvarili oko 350 noćenja, a najbrojniji su nam gosti iz Belgije, Njemačke i Francuske - rekao nam je u razgovoru direktor.

Otvorenje hostela u vremenu kada je prisutnost koronavirusa još uvijek aktualna je definitivno rizičan potez, ali prema riječima direktora, unatoč tome, iz svake situacije nastoji se izvući nešto pozitivno.

- Prvi gosti su nam došli u srpnju, imali smo skoro svaki dan punu smjenu gostiju što nam je omogućilo da izvršimo potpunu dezinfekciju objekta bez velikih poteškoća, zadovoljno će direktor.

Hostel, kako nam kaže, za sada privlači različite profile gostiju, koji imaju jednu stvar zajedničku, a to je istražiti prirodna bogatstva drniškog zaleđa.

- Gosti u hostelu se zadržavaju nešto duže od jednog dana. Imamo različite profile gostiju, od avanturista do obitelji i prijatelja koji vole putovati pješice, biciklom ili javnim prijevozom što zbog ekonomskih razloga što zbog doživljaja.

Kanjon rijeke Čikole, planina Promina, Petrovo polje i Krka samo su dio prirodnih ljepota koje okružuju Drniš, a magnet su i razlog zašto turisti iz brojnih zemalja sve više posjećuju ovaj kraj.

- Najtraženija destinacija koju gosti žele obići je Nacionalni park Krka, potom vrh Sinjal na Dinari, te kanjon rijeke Čikole - zaključuje Šindilj.

Bicikle i vidikovci

Spomenimo da je u sklopu projekta uređena biciklistička staza na Promini u duljini od šest kilometara, od sela Lišnjak do planinarskog doma te dva odmorišta – vidikovca, a dopunjen je i sustav javnih bicikala Grada Drniša.

- Nadmašili smo njihova očekivanja, zadovoljno će Dijana Ćoraš, djelatnica hostela, koja nam je otkrila što gosti hostela cijene.

- Naši gosti izuzetno cijene gostoljubivost, nastojimo im omogućiti da se u hostelu osjećaju kao kod kuće, tako da ih svako jutro kada se probude dočekam s kavom - s osmijehom će Dijana.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Gosti hostela u malom Bogatiću osjećaju se sigurno i slobodno, a veliku ulogu u njihovu boravku imaju i mještani Bogatića koji su ih prema riječima Mate Malenice, također djelatnika hostela, objeručke prihvatili i srdačno dočekali.

- S gostima njegujemo prijateljski odnos, ovim putem moram pohvaliti i lokalce koji bi se navečer spontano okupili i igrali s njima nogomet, dok su se djeca i žene za to vrijeme družili ispred hostela - rekao nam je Mate.

Izdvojio nam je Mate i nekoliko gostiju koji su mu posebno ostali u sjećanju.

- Beqo, Edmond i Domenico iz Albanije su u hostelu kuhali večeru, dok je Alexandra iz Francuske ovdje završila čitati knjigu „Stupovi zemlje“ te istu ostavila uz poruku „ako volite putovati kroz epohe, ovo je dobro štivo za vas“, u nadi da će dobiti noge s idućim čitateljem-pustolovom, također, s jednom obitelji smo išli u potragu za pticom koju smo na kraju i pronašli - u dahu nam je prepričao Mate.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Planovi za budućnost

Hostel ima tri spavaonice s 20 ležajeva, a ponuda bi se, s vremenom, trebala i proširiti. Prema riječima direktora, hostel bi trebao dobiti suvenirnicu i u ponudu će uvrstiti organizaciju turističkog obilaska najatraktivnijih lokacija toga kraja.

Također, želja je i proširenje gastronomske ponude, uključivanjem lokalnih OPG-ova jer su prema dosadašnjim iskustvima direktora hostela gosti željni dobre i autohtone hrane koje na području hostela nema tko ponuditi.

Malim koracima ali s velikim entuzijazmom razvija se turistička ponuda Drniša i njegove okolice. Hostel "Bogatić" zajedno sa svim sadržajima otvorenim u sklopu projekta “Natura Drniš” su zalog za budućnost, ali i pokazatelj da u miljevačkom području leži turistički potencijal.

27. travanj 2024 22:42