StoryEditorOCM
ŽupanijaDanas popodne:

Svi na Bribirsku glavicu, na dvor bana Pavla I. Šubića!

2. lipnja 2019. - 14:09

Ukoliko se nebo "smiluje", i raziđu se kišni oblaci, svi koji današnje popodne odluče provesti u Bribiru, odnosno na Bribirskoj glavici, neće požaliti. Od 17 pa do 23 sata, naime, na jednom od najvećih i najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, koji je fra Lujo Maruna, otac hrvatske arheologije, nazvao hrvatskom Trojom, bit će priređen pravi povijesni spektakl. Sve će posjetitelje vratiti u razdoblje vladavine bana Pavla I. Šubića, budući da je Bribirska glavica bila prijestolnica moćnih hrvatskih vitezova Šubića. Za to će se pobrinuti Muzej grada Šibenika kao domaćin, grad Skradin kao pokrovitelj, skradinska Turistička zajednica kao suorganizator i šibensko kazalište "Virko".

- Nakon "Virkove" vrlo uspješne suradnje s JU NP "Krka" pri osnutku i realizaciji projekta ''Burnumske ide'' na Burnumu, odnosno rimskom amfiteatru u Ivoševcima te ''Rimske noći u Colentumu'' na otoku Murteru, Virko je pokrenuo, zajedno s gradom Skradinom, Gradskim muzejom Šibenik i TZ-om grada Skradina projekt oživljavanja lokacije starog grada Bribira, drevne Varvarije, na Bribirskoj glavici, u kojem svakog posjetitelja vraća u osvit XIV. stoljeća na ''dvore bana Pavla I. Šubića Bribirskog''.
Uz scensko i narativno prikazanje detalja iz života ''vladarske kuće'' Šubić s natruhama humora, bit će upriličeni i viteški turniri u srednjovjekovnim vještinama, kao što su bacanje koplja za goste i posjetitelje, gađanje samostrelom, vježbe mačevanja, a sve to besplatno. Slijedi pučko veselje uz dobru hranu i vino povodom krunidbe Mladina, sina Banova za ''gospodara Bosne'' - najavio je Sergej Mioč, koji je zaslužan za redateljsko osmišljavanje dramskog dijela programa.

A glavni akteri programa bit će, naravno, članovi banove uže obitelji - sestra, brat mu Juraj, sin Mladin, kći Marta, te njihovi najbliži suradnici, pod kojima se podrazumijevaju guvernante, štitonoše, komornici, vojnici i plemići… Njih, sve zajedno, u ovom povijesno humorističnom prikazanju glumački utjelovljuju mladi šibenski glumci, članovi profesionalno vođenih kazališnih dramskih studija, kazališta "Virko" i dramskog studija ''Ivana Jelić'' pri HNK u Šibeniku. Zaslužili su i da ih spomenemo imenom i prezimenom. To su Denis Borna Bumbak, Emil Erak, Karlo Milović, Matea Drezga, Lucia Gracin, Nika Leho, Anđela Jurić, Igor Kozina, Leonardo Celić, Jana Šveljo, Mirna Lani Avdagić, Petra Šveljo, Lucija Zekanović i Sarita Sulje. Zanimljivo je da će im se kao glumac-gost pridružiti i Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika. Autor teksta i redatelj Sergio Mioč, vođen isključivo ''povijesnom mogućnošću'', na ''dvore'' bana Pavla doveo je i tadašnjeg kralja Karla I. Roberta od Anžuja.

28. travanj 2024 10:22