StoryEditorOCM
ŽupanijaSvijeće i vijenci

Srce je bilo jače od čelika, ali ostali su ožiljci: u Vodicama obilježena obljetnica Rujanskog rata

Piše Šibenski.hr
23. rujna 2022. - 09:00

Ovih je dana obilježena 31. godišnjica Rujanskog rata, kada je u rujnu 1991. godine tzv. Jugoslavenska narodna armija, potpomognuta domaćim Srbima, napala šire područje grada Vodica i Šibenika s namjerom da ih zauzme i tako Hrvatsku podijeli na dva dijela.

Mnogo nadmoćnijem oklopljenom neprijatelju, prenosi portal Info Vodice, suprotstavili su se slabo naoružani hrabri branitelji. Srcem kontra čelika. Nakon teških borbi neprijatelj se povukao i Vodice i Šibenik su obranjeni. Srce je bilo jače od čelika.

U srcu su ostali duboki ožiljci, boli i sjećanja na one koji su svoj život utkali u stvaranje hrvatske države. Obilježavanjem Spomendana Rujanskog rata želi se sačuvati od zaborava dane ponosa i slave, a posvećeno je onima koji s nama ne mogu proslaviti blagdan slobode iako su joj darovali svoje živote. Njihova hrabrost i žrtva neka budu pouka i nadahnuće svim budućim hrvatskim naraštajima.

Obilježavanje Spomendana Rujanskog rata u Vodicama je počelo na Trgu hrvatskih mučenika, kada je startala i rekreativna biciklistička vožnja “Srcem protiv čelika” u organizaciji BBK-a “Orlov krug”.

Mimohod branitelja

Potom je krenuo mimohod hrvatskih branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika, na kojem se u 18.30 održao prigodni program uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, uz sudjelovanje Vodičke glazbe, Vodičkih mažoretkinja, klape “Bunari” i Kulturne udruge “Vodičke perlice”.

Svijeće i vijence položile su udruge branitelja koji su se prije 31 godinu suprotstavili mnogo nadmoćnijem neprijatelju i obranili svoj grad i šire gradsko područje, članovi lovačkog društva “Sokol” iz Vodica, koji su bili među prvima koji su uspostavili obranu grada, straže i izviđanja pripremajući se za nadolazeća ratna zbivanja, te članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Pakoštana, koji su tih rujanskih dana pritekli u pomoć.

Također vijence i svijeće položili su Ivica Požar Perković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić i dožupanica Iris Ukić Kotarac, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov, predsjednik Gradskog vijeća Vodica Marko Mačukat, izaslanik načelnika Policijske uprave šibensko-kninske i ostali predstavnici civilnih udruga te političkih stranaka.

Program se nastavio prikazivanjem filma Šime Strikomana “Vodice, Šibenik 91./92.” na Trgu hrvatskih mučenika, nakon kojeg je uslijedio koncert ansambla “Bonaca”.

28. travanj 2024 11:51