StoryEditorOCM
ŽupanijaIstraga pomorske nesreće

Šibenski lučki kapetan: Kriva su obojica! Očito je da s obiju strana nije bilo kvalitetnog motrenja, zbog čega su se prekasno uočili te je bilo prekasno za bilo kakav manevar da se izbjegnu

Piše Ante Talijaš
2. veljače 2018. - 10:51

Uz Lučku kapetaniju i Pomorsku policiju, kako doznajemo, u istragu su uključeni i službenici Državne agencije za istraživanje pomorskih nesreća.

– Službena istraga pokazat će koji su uzroci sudara i tko je kriv. Za sada mogu reći da je "Tijat" pramcem udario u bok "Plavog Jadrana". Mišljenja sam da su za sudar podjednako krivi zapovjednici oba broda. Očito je da s obiju strana nije bilo kvalitetnog motrenja, zbog čega su se prekasno uočili te je bilo prekasno za bilo kakav manevar da se izbjegnu – kazao nam je Robert Baljkas, kapetan Lučke kapetanije Šibenik, dodajući kako je "Tijat" privezan u Zlarinu i do daljnjega mu je određena zabrana plovidbe.

Kapetan Baljkas ističe da ne bi trebalo doći do onečišćenja mora na mjestu potonuća "Plavog Jadrana", dvjestotinjak metara od obale Šepurine.
– Prema izjavi koju nam je dao zapovjednik "Plavog Jadrana" Nikola Jureško, u spremniku broda ostalo je tek stotinjak litara goriva, pa ne bi trebalo biti većeg onečišćenja. Međutim, preventivno bi trebalo odmah brod izvući s morskog dna, vidjet ćemo na koji način ćemo to učiniti jer je brod pod velikim teretom – kazao je kapetan Robert Baljkas.

Baljkas je dodao kako spašeni zapovjednik broda Jakov Jureško i jedan član posade nisu zatražili liječničku pomoć, te su po njih došli članovi obitelji i odvezli ih kućama u mjesto Mrljane na otoku Pašmanu.

Već deset godina glavni zapovjednik broda "Tijat" je iskusni kapetan Aldo Bilan. No, u srijedu navečer u trenutku nesreće nije bio na brodu, a na zapovjednom mjestu bio je njegov zamjenik, kolega kapetan Srećko Klobučar.

– Ne znam što bih rekao, jako mi je teško, suosjećam sa svojim kolegom jer znam da mu sigurno nije lako. Suzdržao bih se od bilo kakvih komentara jer ne znam pojedinosti sudara, a o tome još nisam razgovarao s kolegom Klobučarom. Ponavljam, jako mi je žao što je do ovoga došlo – kazao nam je kap. Bilan, koji se na zapovjednom mostu "Tijata" mijenja svaka dva tjedna s kolegom Klobučarom.

O teškoj pomorskoj nesreći kod otoka Prvića oglasilo se Ministarstvo mora i prometa.
– Lučka kapetanija Šibenik izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Nacionalnu središnjicu spašavanja na moru u Rijeci o pomorskoj nesreći koja se dogodila u srijedu predvečer u šibenskom akvatoriju, kada se putnički brod tijekom plovidbe sudario s teretnim brodom. Posljedica ove pomorske nesreće značajna je materijalna šteta, uz mogućnost manjeg onečišćenja mora – navodi se u priopćenju Ministarstva, uz kronologiju događaja.

U srijedu u 18.30 službenici šibenske Kapetanije zaprimili su, posredstvom Županijskog dojavnog centra, dojavu očevica B.V. o potonuću većeg broda u akvatoriju ispred plaže Sv. Frane, kamo je dojavitelj sa sinovima i vlastitim plovilom isplovio u slučaju potrebe spašavanja brodolomaca.

Nakon zaprimanja dojave, službenici MRCC-a Rijeka pokrenuli su potražno-spasilačku akciju u koordinaciji sa službenicima LK Šibenik, koji su, nakon dolaska na poziciju kod rta Kobila, izvijestili MRCC Rijeka o posljedicama sudara između "Tijata" i "Plavog Jadrana".

Za sve sudionike u pomorskom prometu izdana je "security poruka" o poziciji potonuća. Kapetanija je izuzela brodsku dokumentaciju "Tijata", kao i digitalni zapis VTS Rijeka o plovidbenim rutama oba broda.

27. travanj 2024 18:48