StoryEditorOCM
Županija‘podržite nas‘

Šibenska udruga ne krije ponos: ‘Ne samo da smo educirali marginalizirane pojedince, nego smo ih sve i zaposlili‘

Piše Ana Petrić
4. srpnja 2023. - 16:16

Udruga gluhih i nagluhih Šibensko-kninske županije aktivno djeluje od 1956. godine, a od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, odnosno, zahvaljujući europskim fondovima, posljednjih 10 godina intenzivno provodi brojne projekte kojima educira marginalizirane skupine društva te im pruža podršku u socijalnom uključivanju i zapošljavanju.

Jedan takav je i onaj započet i proveden 2018., a nastavljen 2020. godine. Riječ je o europskom projektu naziva ‘‘Pružanje usluga tumača gluhim i nagluhim osobama Šibensko-kninske županije‘‘ koji za cilj ima osigurati tumača znakovnog jezika, a koji bi 21 osobi s područja županije omogućio lakše svakodnevno snalaženje u životu.

- Taj smo projekt najprije proveli preko ministartsva pa preko europskih fondova i trajat će još do kraja godine, a kasnije ćemo vidjeti. Polaznika je bilo po 12 u dvije ture i osim onih koji su bili zainteresirani naučiti hrvatski znakovni jezik, u projektu su sudjelovali i gluhi i nagluhi kojima taj jezik nije poznat. Zadnji projekt kojeg provodimo je ‘‘Zaželi‘‘, završava sada u srpnju pa će se nastaviti opet za tri godine. Njegovom provedbom, zaposleno je 10 žena, među ostalim i gluhih, gerontodomaćica, koje obilaze i pomažu starim i nemoćnim ženama - priča nam Božidar Kolić, tajnik Udruge gluhih i nagluhih ŠKŽ i trenutno jedini tumač i prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika u toj Udruzi.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Projekt ‘‘Zaželi - program zapošljavanja žena‘‘ financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda te je u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, posebice zbog činjenice da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje skrbe o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

- Od 2020. do 2022. godine proveli smo i projekt ‘‘Podržite nas‘‘ u partnerstvu sa šibenskim Centrom za socijalnu inkluziju i polaznici su po završetku projekta dobili i diplome - nastavlja Kolić, dodavši kako se projekt odnosi na socijalno uključivanje i zapošljavanje marginaliziranih skupina, a vrijednost mu je nešto veća od 830 tisuća kuna.

Cilj projekta ‘‘Podržite nas‘‘ edukacija je marginaliziranih skupina na tržištu rada, a ciljna skupina obuhvaćala je 15 članova Udruge gluhih i nagluhih te 10 osoba s intelektualnim teškoćama.

Članovi Udruge gluhih i nagluhih ŠKŽ pohađali su program osposobljavanja za administratora (poslovni tajnik), a osobe s intelektualnim teškoćama pohađale su radionice mekih vještina.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Iskreno, moj najveći uspjeh u svemu ovome je što sam ih uspio sve zaposliti. I to na neodređeno. A nije bilo lako, ali zbog toga sam daleko najsretniji. I gdje god da rade, poslodavci su njima i više nego zadovoljni, oduševljeni su. Oni su odgovorni, vrijedni, fokusirani i odani i evo sad su svi na svojim radnim mjestima već godinama. Činjenica je da se situacija s njihovim statusom na tržištu rada, odnosno zapošljavanjem popravila nego što je to bilo prije, ali naravno da uvijek može bolje - ponosno će Božidar Kolić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Svjedok tomu je i Niko, dugogodišnji član županijske Udruge gluhih i nagluhih i već pet godina, upravo zahvaljujući tajniku Udruge i europskim projektima koje Udruga provodi, zaposlen u šibenskom Vodovodu. Osim njega, Udruga broji još 26 aktivnih članova, iako je broj gluhih i nagluhih osoba na području cijele županije gotovo pa troduplo veći. No, veliki problem Udruzi predstavlja, naglašava Kolić, nedostatak tumača i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika.

-Ja sam ovdje u Udruzi već preko 20 godina i to zaista nije lak posao jer im trebaš biti na raspolaganju 24 sata dnevno i moraš svugdje ići s njima, bilo u banku, u liječnika, na policiju, mirovinsko, socijalnu skrb ili bilo koju drugu instituciju i prevoditi im. Za zaposliti se ovdje na mjestu tumača potreban je certifikat i, realno, puno volje, ljubavi i strpljenja - zaključuje  Kolić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix


Božidar Kolić: Iskreno, moj najveći uspjeh u svemu ovome je što sam ih uspio sve zaposliti. I to na neodređeno

image

fdf d dfd

27. travanj 2024 06:33