StoryEditorOCM
Šibenikuz pomoć eu izvora

Trokut Šibenik ovom dijelu Dalmacije jamči bolju budućnost: Inkubator za nove tehnologije razbudit će poduzetništvo

Piše Ana Petrić
4. rujna 2023. - 09:28

Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik svoja je vrata otvorio krajem rujna 2020. godine, a s ciljem pokretanja poduzetničkog inkubatora, coworking prostora te je na taj način postao šibenski Centar za poduzetništvo i nove tehnologije.

Grad Šibenik je za izgradnju Centra Trokut osigurao 20 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz Operativnog programa Europske unije “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020” te ostatak financirao vlastitim sredstvima.

U razdoblju od manje od tri godine Inkubator za nove tehnologije Trokut Šibenik ispunio je sva očekivanja i u potpunosti “napunio” uredski prostor stanarima, ali i raznim aktivnostima, govori nam Diana Mudrinić, direktorica šibenskog Inkubatora za nove tehnologije.

Tvrtke iz cijelog svijeta

– Što to znači u brojkama? Nakon šest mjeseci rada povećali smo kapacitete open space dijela coworkinga za 50 posto, a danas smo na 250 posto kapaciteta od inicijalno planiranog. Zajedno s podacima za lipanj, do sada je usluge coworking prostora koristilo više od 200 tvrtki iz cijelog svijeta, od Amerike, Kolumbije do Engleske i Litve. Pokrenuli smo prvi Ured za digitalne nomade, pokrenuli smo edukaciju u području STEM-a za najmlađe, tzv. STEM kamp Trokutići, pokrenuli smo prvi Inkubatorski program za poduzetnike u regiji, održali ujedno i prvi Hackathon od 24 sata, i pokrenuli moj osobno najdraži projekt prekvalifikacije mladih – Trokut NEET Akademija. Nedavno smo otvorili i Trokut Ured 22, virtualni ured gdje smo na jednome mjestu objedinili odgovore na sve upite od poduzetnika. Pitanja koja su nam postavljena pokrivaju razna područja od pravnih subjekata, inovacija, računovodstvenih pitanja pa sve do digitalnih nomada – kaže nam direktorica.

image

Diana Mudrinić, ravnateljica Inkubatora

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

NEET Akademija

Svaki mjesec, dodaje Mudrinić, održavaju meetupove na razne teme koje su trenutno aktualne za njihove korisnike, tako da teme variraju od razvoja poduzetničke ideje do meetupa na temu ChatGPT, a često im u goste dolaze učenici iz raznih osnovnih i srednjih škola. Osim obilaska, za njih je pripremljena radionica pod stručnim vodstvom kolege Ivana Šode.

– Trokut je otvoren u listopadu 2020., usred pandemije, ali interes za Trokut postoji od prvog dana i zadovoljni smo kako se prostor popunjava. Svakodnevno bilježimo zanimanje i različite upite. Sukladno mogućnostima i epidemiološkim mjerama u naših prvu godinu dana zaista smo uspjeli uključiti mnoge elemente. S obzirom na to da je Trokut Šibenik prva poduzetnička institucija ovog tipa na području Šibensko-kninske županije, nama je cilj bio djelovati na nekoliko razina. Prva od kojih je edukacija, odnosno osvještavanje javnosti koja je naša uloga i na koji način želimo biti tu za građane. To smo prvenstveno radili putem raznih radionica koja su se pokazale potrebnim tijekom pandemije, poput radionica za Zoom i Teams platforme, za Javascript programiranja i slično. Dodatno smo se htjeli usmjeriti na mlade nezaposlene osobe kako bi mogle lakše pronaći posao u Šibeniku i zapravo raditi na “remote” način. To smo i uspjeli putem naše Trokut NEET Akademije, gdje su se mladi prekvalificirali tijekom šest mjeseci u zanimanja poslovnih IT analitičara, full stack developeri i data science te tako uspješno pronašli posao u tvrtkama koje nisu u Šibeniku, ali rade iz Trokuta – nastavlja naša sugovornica.

image

Diana Mudrinić sa svojim timom

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Blagodat za poduzetnike

Ono što im je u Centru od samog početka bio fokus je da ne budu samo coworking prostor za poduzetnike, već da okupe sve elemente koji su potrebni kako bi poduzetnici pronašli sve što im je potrebno. To uključuje radno mjesto, radnu okolinu, pojedince slične njima, jedno sigurno mjesto u kojem mogu obavljati svoj posao.

– S druge strane, mi im dodatno nudimo podršku u vidu savjetovanja i pomoći oko, primjerice, financijskih pitanja, prijava na EU fondove i, naravno, Trokut Ured 22 – kaže Diana.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

– Tijekom rada smo dobili sjajnu podršku od samih poduzetnika, ali i od Grada Šibenika koji je prepoznao našu viziju i želje te vrijednosti koje stoje iza Trokuta. Tijekom prošle godine od Grada smo dobili na upravljanje dodatna dva poduzetnička kompleksa tako da danas kada govorimo o Trokutu, ne govorimo samo o IT-u i coworkingu već o Centru poduzetništva koji sada uključuje 100 aktivnih tvrtki. Konkretno, u 2022. godini preuzeli smo upravljanje nad Poduzetničkim inkubatorom – Trokut PIN, koji se primarno bavi proizvodnim djelatnostima, trenutno smo i u procesu izgradnje radionice usmjerene na proizvodne djelatnosti gdje će poduzetnici moći “iznajmiti” potrebnu opremu, te neće morati plaćati visoku cijenu same kupnje, što je jedan od oblika subvencija koje poduzetnici imaju tijekom inkubacijskog procesa u PIN-u zajedno s povlaštenim cijenama najma ureda i proizvodnih hala – ističe direktorica šibenskog Centra za nove tehnologije.

Pomorski sektor

Osim proizvodnih djelatnosti, prošle su godine zajedno s iNavis centrom zaplovili i u pomorski sektor.

–​ iNavis centar se otvorio prije 10 godina, kao mjesto gdje će se okupljati i povezivati hrvatske i norveške tvrtke i institucije iz pomorskog sektora. U razdoblju od 10 godina smatram da je iNavis potvrdio svoju svrhu i osigurao razna partnerstva i razvoj poslovanja u pomorskom segmentu. U navedenom periodu tvrtka Cronomar se istaknula kao sjajan lead u vođenju ovog centra i omogućila da danas možemo prepoznati iNavis kao jedno sjajno mjesto s uspješnim tvrtkama iz pomorskog sektora – na kraju će naša naša sugovornica. 

image
Eu To Smo Mi/
26. travanj 2024 17:13