StoryEditorOCM
ŽupanijaNAPOKON

Potpisan ugovor za projekt vodoopskrbnog sustava Kijevo - Uništa: ‘Izgradit će se deset kilometara mreže i dvije crpne stanice‘

Piše Šibenski.hr
19. ožujka 2024. - 17:23

U Kijevu je potpisan ugovor o izgradnji vodoopskrbnog sustava za naselja Validžići, Glavaš i Uništa. Vrijedan je milijun i 450 tisuća eura. Hrvatske vode osigurat će 80 posto sredstava, preostali iznos ide na teret Općine Grahovo.

Vodoopskrbni sustav Kijevo – Uništa predviđa deset kilometara mreže i dvije crpne stanice, i to na području dviju država. Ne uključuje sustav sekundarne mreže pa će kućanstva na vodu još morati pričekati, istaknula je za HRT na potpisivanju ugovora direktorica vodno gospodarskog odjela Hrvatskih voda Irina Putica.

Selo Uništa oduvijek gravitira Kijevu pa je nastavak suradnje na izgradnji vodoopskrbne mreže prirodni slijed. Selo administrativno pripada Općini Grahovo u Bosni i Hercegovini.

Sela s obje strane granice pusta su i zapuštena, no ipak je najteže stanje u odsječenim Uništima koja broje četiri stanovnika. Predsjednik Mjesne zajednice Slavko Galiot nada se da će izgradnja vodovodne mreže potaknuti demografsku obnovu. Preostali stanovnici u potpunosti ovise o susjednom Kijevu.

Vodoopskrbni sustav Kijevo – Uništa obuhvaća naselja Validžići, Samardžići, Gojevići i Teskera na hrvatskom te Uništa na bosansko-hercegovačkom području.

27. travanj 2024 16:20