StoryEditorOCM
Baština‘dinarsko silo‘

U Kijevu nastoje vratiti starinski način druženja, pivanja, sviranja, igranja kola te uživanja uz tradicionalna jela

Piše Šibenski.hr
5. prosinca 2022. - 08:25

“Sila” ili starinska večernja druženja su u našem kraju prije bila dio svakodnevice. Jedno takvo događanje odvilo se 3. prosinca u organizaciji KUD-a “Dinara” Kijevo pod nazivom “Dinarsko silo”. Ovom kulturnom manifestacijom nastoji se vratiti starinski način druženja, pivanja, sviranja, igranja kola te se uživa uz starinska jela. Kijevljani su ugostili mušku pjevačku skupinu Zavičaj iz Bukovice i Ravnih kotara i Mješovitu klapu Šuferini iz Srinjina.

image

KUD Dinara

“Neizmjerna nam je čast i zadovoljstvo nastaviti s tradicijom okupljanja i njegovanja onoga kako se prije živilo. Ove godine uspješno smo okupili i stare i mlade u podnožju našeg Parka priroda Dinara da uživaju, makar jedno popodne, u cjelokupnom starinskom doživljaju našeg kraja. Ovakvo druženje razlikuje se od ostalih nastupa jer je opušteno, nema striktno određenog plana i programa što se svidjelo našim gostima jer su imali prilike više puta zapivati” izjavio je predsjednik Društva, Božo Teskera i naglasio kako se raduje nadolazećim silima.

image

U Kijevu je nastupio i Zavičaj

Voditeljica plesne skupine, Barbara Gašpar osvrnula se na samu organizaciju: “Kada u Društvu imate ljude koji godinama svojim pričama i doživljajima oslikavaju kako se nekada živjelo, lako je pronaći inspiraciju. Drago mi je da i naši mlađi članovi vole i prepoznaju važnost onoga što su njihovi stari stvarali. To dokazuju svakodnevnim idejama i trudom na probama, a na Dinarskom silu su pokazali zavidno znanje na tematskom kvizu, zaigrali kolo i zapivali. Luka Maloča, naš desetogodišnji član, imao je samostalnu točku sviranja na diplama s mišinom, a ostatak ekipe, koja je tijekom noći pokušavala naučiti osnove, je shvatila kako to nije niti malo jednostavno.”

image

Luka Maloča

Organizatori se još jednom zahvaljuju svim sudionicima, sponzorima i donatorima: Šibensko-kninska županija, Grad Knin, Općina Kijevo, Jako sport, Karl-Dietz Kijevo, Igana, Cetina, EL-MONT, Gutić Gradnja, Građevinar, Reinforce, Križanović.

18. travanj 2024 09:50