StoryEditorOCM
ŽupanijaOstali bez daha

Osam međunarodnih stručnjaka za ekoturizam boravilo na Kornatima i sad će kod kuće sjesti i sastaviti preporuke: Dođite vidjeti raj

9. studenog 2017. - 13:47

Nacionalni park Kornati svojim "friškim" aktivnostima vezanim uz posjećivanje sve više daje do znanja da se u arhipelagu sve ne svodi na ulaz-izlaz, odnosno na sunce, more, plovidbu do notorne "ugostiteljske ponude" i – gotovo.

I premda je i jedrenje u Nacionalnom parku Kornati notorna "djelatnost", novi turistički paket koji je izrađen u Javnoj ustanovi (dio je projekta DestiMED koji provodi WWF, a financira EU kroz Interreg Med program) korisnicima donosi podosta zanimljivih stvari.
Što su (o)smislile Martina Markov i Valentina Bračanov i kolege iz NP Kornati i Turističke agencije "Tureta Tours" – upravo je isprobalo osam stručnjaka za ekoturizam s područja Mediterana.

Četiri dana krstarili su Kornatima katamaranom kojim je upravljao "domicil" Jadran Jerat (Kornat, uvala Vrulje), četiri su dana posjećivali također domicile koji se u Kornatima, na svojim tradicijskim posjedima, bave onim čime su se bavili i njihovi stari – i prije pojave Nacionalnog parka i prije pojave europskih projekata... Dakle, pčelarstvom, maslinarstvom, preradom kadulje, plovidbom i ronjenjem.

Španjolska konzultatnica za ekoturizam Issa Torres, koja godinama radi i za nacionalne parkove u Panami, najviše se oduševila upravo kontaktom s Kurnatarima, vlasnicima posjeda. U Kravljačici su, tako, upoznali braću Lovru i Filipa Skračića koji se bave proizvodima od kadulje, bilo je lijepo vidjeti kako se mala obitelj time bavi – kaže Torres. Stručnjaci za ekoturizam okušali su se u branju kadulje i zaprepastili se kako to od sto kila kadulje nastane samo pola litre aromatičnog ulja. Uvečer su blagovali zajedno s domaćinima jednostavna domaća jela, frigaduru s blitvom i slično, pa je sve to bilo zaista čarobno, kako to u Kornatima i takvim prilikama uvijek biva.

Nizozemka Martine Bakker, profesorica razvoja turizma koja radi kao globalna stručnjakinja za turizam, kao lijepo iskustvo ističe branje maslina. Njihov skiper Jadran odveo ih je, naime, u svoj maslinik, gore "u brdima" Vrulje. Njima lijepo, a njemu korisno, jer u masliniku bar i uru i po, puta šesnaest (pa i više!) ruku, ipak nešto znači! Od Jadrana su zaista mogli čuti apsolutno autentičnu obiteljsku priču o kornatskom posjedu i maslinama Jeratovih, o ulju, maslinarskim regulama i običajima.

Issa Torres, Javier Zapata, koji radi u španjolskoj agenciji za nacionalne parkove, oboje Španjolci, Talijan Luca Marini, morski biolog i dugogodišnji zaposlenik u morskim parkovima Italije, zatim Englezi Andy Drumm, Hannah Williams, Nizozemka Martine Bekker, najposlije i naši Tajana Marjanović i Ivan Diklić, vodič koji radi za australskog turoperatora – nisu se poznavali prije dolaska u Murter i plovidbe kroz Kornate. Sve što su vidjeli u Murteru i Betini, pa ta plovidba, ronjenje, čupanje maslina, bavljenje pčelama uz priču o cijeloj toj proceduri koja rezultira finim kornatskim kaduljinim medom, sto drugih priča koje naprosto ne mogu stati u turističke bedekere, nego ih možeš samo čuti i doživjeti s domaćim svijetom – ostavilo je goste ovoga projekta bez daha.

Osam međunarodnih stručnjaka za ekoturizam sad će kod kuće sjesti i sastaviti preporuke iz kojih će NP Kornati smišljati sve nove i bolje ponude za boravak u arhipelagu.
Na području cijelog Sredozemlja ove se jeseni odvija sedam ovakvih pilot-testova, u rujnu je sličan održan u Parku prirode Lastovsko otočje, a nova grupa dolazi u Murter i na Kornate na proljeće. E nakon toga, kaže Martina Markov, novi će "paket" za posjećivanje Kornata biti spreman za tržište.

08. svibanj 2024 20:40