StoryEditorOCM
ŽupanijaTamaris saga

Nema mira oko vodičke predškolske ustanove: Vrtić joj otišao u stečaj, a HDZ joj dao da vodi novi

Piše Ante Talijaš
13. listopada 2018. - 12:18

Nema kraja "sagi" o vodičkom Dječjem vrtiću "Tamaris" nakon što je Upravni sud u Splitu poništio imenovanje Tine Valerije Storić za ravnateljicu ove gradske predškolske ustanove. Nju je za ravnateljicu nezakonito imenovala gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić, ustvrdio je splitski Upravni sud, umjesto Gradskog vijeća Vodica, kao predstavničkog tijela Grada, osnivača vrtića.

Međutim, Natalija Gobin, jedna od ostalih kandidatkinja na natječaju za izbor ravnateljice, tvrdi da u ovom slučaju nije samo napravljena proceduralna pogreška pri imenovanju ravnateljice koju je odobrilo i predložilo Upravno vijeće "Tamarisa", već da postoje i druge nepravilnosti.

- Nakon zaprimljenih molbi pet kandidatkinja, Upravno vijeće vrtića nije se pri izboru vodilo najvažnijim uvjetom natječaja, a to je obrazovanje. Odabrana je Tina Valerija Storić, koja ima završenu višu pedagošku školu, a ne ja koja sam magistrica pedagogije i pred završetkom sam doktorskog studija pedagogije - kazala nam je Gobin, koja je zaposlena kao odgajateljica u šibenskom gradskom Dječjem vrtiću "Vidici".

Neprihvatljivo je i iritantno, kaže Gobin, da Upravno vijeće vrtića Gradskom vijeću predlaže imenovanje Tine Valerije Storić uz obrazloženje da je ona najbolja kandidatkinja jer ima najduže radno iskustvo od 10 godina i osam mjeseci na rukovodećim poslovima u vrtiću, koje je odradila kao ravnateljica u svom privatnom Dječjem vrtiću "Tina". A na raspisanom natječaju za ravnateljicu vodičkog vrtića "Tamaris", dodala je Gobin, među uvjetima uopće se nije tražilo iskustvo u rukovođenju.

 

 

- Javnost mora znati pravu istinu. Tina Storić ima završen stručni studij u trajanju od dvije godine. A njezino rukovođenje privatnim vrtićem nije bilo uspješno, pa se to njezino dugo radno iskustvo ne može uzeti u obzir u konstataciji da je bolji kandidat od ostalih. Njezin privatni vrtić deset je godina sufinanciran od Grada Vodica, da bi naposljetku završio u stečaju. Ja sam prije dvije godine magistrirala pedagogiju na Učiteljskom fakultetu u Rijeci i prva sam osoba iz naše županije koja je završila studij u trajanju od pet godina iz ranog odgoja. Trenutno sam na doktorskom studiju iz pedagogije i smatram da sam sa svojim obrazovanjem svakako bolji kandidat od Tine Storić jer sam potpuno upoznata sa svim činjenicama i novim kurikulumom iz ranog odgoja i obrazovanja. Ujedno, folklorni sam koreograf za djecu, vodila sam etno igraonicu "Balarin" i imam završeno dodatno obrazovanje Lessac - kako napisati terapeutsku priču za djecu s teškoćama u razvoju - rekla je Natalija Gobin.

Gobin je poručila da u ovom slučaju više nije ni toliko važno ravnateljstvo nad vrtićem.
- Važna je pravda, zbog svih mladih obrazovanih ljudi u Hrvatskoj koji također proživljavaju brojne nepravde prilikom zapošljavanja i radi toga sve više odlaze iz domovine u inozemstvo u potrazi za poslom. Jednom i zauvijek treba stati na kraj nepravednim odabirom kandidata, treba početi uvažavati sposobnost, a ne stranačku i političku podobnost - rekla je Natalija Gobin, mlada majka dvoje djece.

Činjenica je da je Upravno vijeće za ravnateljicu izabralo kandidatkinju Tinu Valeriju Storić sa stranačkom iskaznicom HDZ-a. Prije pet godina, podsjetimo, za ravnateljicu vodičkog vrtića je izabrana Petra Kranjac, tada jedna od istaknutijih članica HDZ-a.

Nakon što je u svibnju prošle godine na lokalnim izborima za gradonačelnicu Vodica Kranjac, iako članica HDZ-a, javno podržala svoju majku Sanju Radin Mačukat, kandidatkinju za gradonačelnicu Vodica s nezavisne "Liste našega mista", Petra Kranjac i njezin suprug Boško Kranjac (također tada istaknuti član HDZ-a), našli su se u nemilosti vodičkog HDZ-a te je protiv njih pokrenut stegovni postupak. Zbog toga Petra Kranjac, premda je prethodno četiri godine uspješno vodila "Tamaris", a u tome su složne sve "tete" iz vrtića, nije ponovno izabrana na još jedan mandat ravnateljice u kolovozu 2017., već se HDZ odlučio za svoju drugu stranačku kolegicu - Tinu Storić.


Nisu nas ni izvijestili tko je izabran
- Bilo bi pristojno, nadasve ljudski, a i zakonski, da su nakon odabira Tine Storić za ravnateljicu nas ostale kandidate izvijestili o tome tko je izabrana. No, ni iz Upravnog vijeća, ni iz vodičke gradske uprave o tome nismo dobili obavijest. To su napravili puno vremena nakon isteka zakonskog roka, i to tek nakon što sam došla u Ured gradonačelnice da mi se to potvrdi i da mi vrate dokumente. Dotle je dokumentacija svih kandidata skupljala prašinu u ladicama Gradske uprave - veli Gobin.


Storić bez komentara
- Ne hvala, ne bih ništa komentirala u svezi mog izbora i imenovanja za ravnateljicu Dječjeg vrtića "Tamaris" - kazala nam je Tina Valerija Storić.

28. travanj 2024 00:25