StoryEditorOCM
ŽupanijaBrojke rastu

I Vodice stigle na 50 posto lanjske sezone; trenutačno je oko 10.000 turista

Piše Katarina Rudan
24. srpnja 2020. - 10:53

Mravinjaka, onoga turističkoga, u Vodicama, kao i u većini hrvatskih mjesta na Jadranu, ove godine nema. No, dobra je vijest da je iz dana u dan sve više turista koji se dolaze odmarati u ovu poznatu destinaciju. Trenutačno ih je oko 10.000, a osim domaćih, tu se odmaraju turisti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Mađarske, Češke te drugih europskih zemlja.
– Već početkom srpnja pomalo je počeo rasti broj gostiju, a posljednja dva tjedna to je sve vidljivije. Početkom srpnja bilo je to na 30, pa na 40 posto, a u posljednjih desetak dana došli smo do 50 posto turističkog prometa u odnosu na isto vrijeme lani.
Naime, nakon što su se sredinom lipnja otvorile granice, trebalo je ipak određeno vrijeme dok su se ljudi odlučili krenuti na odmor, rezervirati smještaj, i rezultati se sada vide. Zadovoljni smo jer, kao što je poznato, procjene su u vrijeme i nakon prvog vala epidemije koronavirusa bile da će biti dobro ako se ostvari 30 posto prošlogodišnjih rezultata – kaže direktorica Turističke zajednice Vodica Anita Franin Pečarica.
Naglašava da čine sve kako bi se turisti osjećali sigurnima i kako bi se spriječile mogućnosti širenja zaraze koronavirusom.
– Svakodnevno smo u kontaktu s našim iznajmljivačima i hotelijerima, savjetujemo ih, informiraju nas kakvo je stanje, pitaju kako se ponašati u slučaju da se nešto dogodi. Moram naglasiti da se i naši ljudi, kao i turisti, pridržavaju svih epidemioloških mjera i odgovorno se ponašaju. Na plažama ima dovoljno mjesta da se drži socijalna distanca, a na vidljiva mjesta na ulazu na plaže postavili smo obavijesti kako se ponašati i kojih se mjera treba pridržavati, te kome se mogu obratiti za informacije vezano uz epidemiju, uz poruku da drže socijalnu distancu i uživaju u svojem odmoru – navodi Franin Pečarica.
Dodaje kako se nadaju da će i dalje biti povoljna epidemiološka situacija te da će u Vodicama rasti broj gostiju. Kad je riječ o izboru smještaja, gosti se radije odlučuju za privatni smještaj, iako se i hoteli lagano pune te su i oni došli do 50 posto u odnosu na isto vrijeme lani.
Osim smještaja, dobre hrane, sunca i mora, turisti i ove godine mogu uživati u različitim kulturno-zabavnom programima. Doduše, znatno ih je manje nego prijašnjih godina jer je sve prilagođeno "novom normalnom", a s druge strane limitirano i znatno manjim budžetom zbog manjeg turističkog prometa.
Razlozi su to zbog kojih ove godine, prvi put otkad je organiziraju, neće biti čuvene Vodičke fešte, koja se, već po tradiciji, održavala 4. kolovoza. Ona je uvijek bila vrhunac ljetne zabave u gradu, jedna od najpopularnijih u županiji i šire, na kojoj su posjetitelji, osim u glazbenom programu na dvije pozornice uz popularne izvođače, mogli uživati u bogatoj ponudi hrane i pića na vodičkoj rivi, trgovima i ugostiteljskim objektima.
– Odlučili smo Vodičku feštu ove godine otkazati jer je nemoguće osigurati potrebne epidemiološke uvjete, iako se ona održava na otvorenom. Ponašamo se odgovorno i ne želimo bilo što riskirati, a dogodine ćemo, ako uvjeti budu normalni, napraviti duplu feštu – kaže na kraju Anita Franin Pečarica, direktorica vodičke Turističke zajednice.

27. travanj 2024 01:25