StoryEditorOCM
ŽupanijaPokrovnik

Barufa se podigla zbog drevnog izvora Pećina: Seoski jal ‘presudio’ Jakelićima, nema vode za njihove masline

Piše Branimir Periša
5. ožujka 2020. - 08:01

 

 

Umjesto da na miru obrađuju te iz vrela Pećina navodnjavaju svoj uzorni maslinik, obitelj Jakelić iz Pokrovnika našla se u središtu sapunice koju je zapjenila mjesna politika, potom se uplelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike derogirajući vodopravnu dozvolu Hrvatskih voda, inače svoga tijela, da bi na kraju cijela stvar završila s tužbom OPG-a Mate Jakelića na rješenje ministarstva Upravnom sudu u Splitu.

Jakelići imaju 800 maslina, također smokve, bajame i trešnje koje su zasadili na ukupno 8 hektara, a to što im se događa Drago Jakelić naziva intrigom. On je Matin otac i opunomoćenik u ovome sporu te član OPG-a i uvjeren je da su u njihovu slučaju stručno izrađenoj vodoprivrednoj dozvoli presudili seoski jal i politikantska odluka resornog ministarstva. Visoko državno tijelo sve je neutemeljene tvrdnje Mjesnog odbora i njegova predsjednika Josipa Lucića prekrilo smokvinim listom poništavajući odluku Hrvatskih voda, jedine institucije u zemlji mjerodavne za upravljanje vodotokovima.

Kamena kućica štiti izvor

Barem na prvi pogled nepotrebna barufa zbog koje se maslinari umjesto zemlje trebaju prihvatiti suda i odvjetnika podigla se zbog drevnog pokrovničkog izvora Pećina, zaštićenog nedavno restauratorski obnovljenom kamenom kućicom klasicističkog stila koja štiti izvor od neovlaštenih posjetitelja i nepokretno je kulturno dobro u vlasništvu RH.

Iz Pećine voda vrije od pamtivijeka i nikad je u povijesti Pokrovnika nije uzmanjkalo ni za najvećih suša, poznata je i lako provjerljiva činjenica.

OPG Mate Jakelića ishodio je od Hrvatskih voda vodopravnu dozvolu kojom se odobrava zahvat 1500 prostornih metara vode godišnje i to je dvije posljednje godine spašavalo urod tijekom najvećih suša.

Sve dok resorno ministarstvo, s potpisom Elizabete Kos, dipl. ing., pomoćnice ministra Tomislava Ćorića, a po njegovu ovlaštenju, nije popustilo stalnim pritiscima Mjesnog odbora Pokrovnika na čelu s predsjednikom Josipom Lucićem, smatra Jakelić. A Lucić je zabrinut da bi Jakelići, s obzirom na dopuštenu količinu zahvata vode, lako mogli prouzročiti presušivanje izvora.

Prema navodima Mjesnog odbora, istaknutim u uvodu rješenja o poništavanju vodopravnih dozvola OPG-u Mate Jakelića, navodi se “da vode u bunaru ima uglavnom zimi, a kada se koristi za navodnjavanje, tada je uglavnom nema...”.

Mjesni odbor dvaput je splitskoj ispostavi Hrvatskih voda slao predstavke tražeći poništenje vodopravne dozvole OPG-u Mate Jakelića, premda su se Hrvatske vode svaki put izjašnjavale da se ne radi o bušotini, odnosno o zahvaćanju voda iz podzemlja, te stoga korisnici nisu bili dužni provesti vodoistražne radove. K tome, radi se o neznatnom korištenju voda i nema drugih zainteresiranih, osim možda unutar opće uporabe voda, no i to u iznimno malom obimu.

Ipak, ministarstvo je na stanovištu da su Hrvatske vode propustile propisati vodoprivredne uvjete, jer je u vrijeme navodnjavanja moglo doći do zahvaćanja podzemnih voda. Stoga su vodoprivredne dozvole OPG-u Mate Jakelića nezakonite i ukidaju se, zaključuje se u rješenju ministarstva. Drago se na to gorko smije, smatrajući da je riječ o pokušaju najveće obmane u rješenju ministarstva, što je navedeno i u tužbi Ustavnom sudu.

Stoka se napaja svakodnevno

– Eto, to je bez ikakve potrebe podijelilo selo, govori Drago, jer su protiv stava mjesnog odbora i drugi ljudi, poput 36-godišnjeg ovčara Tomislava Copića, vršnjaka njegovog Mate. Pod krivičnom i materijalnom odgovornošću potpisao je izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika u kojoj navodi da su netočne tvrdnje Mjesnog odbora i predsjednika Josipa Lucića da vode iz Pećine ima samo zimi. Izvor je pun cijelu godinu, nikad ne presušuje, a Copić svojih 260-ak ovaca bez ikakvih ograničenja napaja svakodnevno dvaput iz korita pred izvorom opremljenog ručnom pumpom, do koje vode cijevi provedene iz izvora. Za tu instalaciju i pojenje stoke, navodi Jakelić, vodopravnu dozvolu nema nitko, te se potvrđuje pravilo da u Hrvatskoj prvi nagrabusi onaj tko radi legalno.

Zato su od Državnog inspektorata u Splitu zatražili da vodopravni inspektor utvrdi tko je to bez znanja Hrvatskih voda i vodopravne dozvole postavio pojilo, kao i obmanjujući natpis na tabli pred izvorom da je voda za piće, premda analize Zavoda za javno zdravstvo pokazuju da osim za stoku, voda nije upotrebljiva. Doduše, ovih dana na tabli je osvanula naljepnica kako voda nije za piće, te Drago Jakelić smatra da su i s tom manipulacijom o “pitkoj” vodi, u mjesnom odboru nastojali prisnažiti neutemeljenu činjenicu da će njegovo navodnjavanje uništiti vrijedni izvor.

– Nije li Bogu plakati, pita se Jakelić, da je država OPG-u Mate Jakelića otkako smo ustanovili trajne nasade, uz pomoć inženjera Davorina Pamića iz Savjetodavne službe, uplatila više od 200 tisuća kuna poticaja, a sin Mate je poticaje za mlade poljoprivrednike iskoristio u iznosu od 20 tisuća eura te kupio cisternu za navodnjavanje i traktor kojim vodu prevozimo do maslinika i natapamo kap po kap.

Znači, primili smo više od 600 tisuća kuna iz raznih izvora da bi sada ta ista država potpala pod utjecaj mjesnog odbora, poništila stručno izrađenu vodopravnu dozvolu vlastitog pravnog tijela prisiljavajući nas da zbog zabrane navodnjavanja trpimo nekoliko puta manji urod voćaka i prihod – ogorčen je Drago Jakelić, inače branitelj dragovoljac, koji je 1700 dana proveo u odori HV-a. Ni od koga ništa ne traži, osim da u miru obrađuje obiteljski posjed zajedno sa sinom i suprugom Nenom.

Nikad više od tisuću kubika

Kada koriste motornu pumpu puneći cisternu vodom, dužni su voditi očevidnike o količini te tvrdi da nikad nisu uzeli više od tisuću kubika tijekom nekoliko sušnih mjeseci, jer nije bilo potrebe. Inače, kaže da je za pohvalu što država favorizira poljoprivrednike i vodopravne dozvole rješava u brzom, jednostavnom postupku i za malu cijenu. Samo 80 kuna za tu količinu, da bi potom od istog ministarstva doživio neočekivani udarac

Mate, inače stalno zaposlen u šibenskom “Vodovodu”, dopunski je poljoprivrednik i plaća dva poreza jer prihod OPG-a premašuje 115 tisuća kuna godišnje. K tome, stalno žive u Pokrovniku, u raseljenoj Zagori i kakva je to poruka onima koji želi ostati i privređivati u svome kraju?

– Samo da se ne potvrdi ona gorka da život u Hrvatskoj ne počinje ni začećem ni rođenjem, nego odlaskom u Irsku... – govori Drago, ufajući se u pravičnu odluku Upravnog suda.

Odgovor iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike do zaključenja teksta još nije stigao.

26. travanj 2024 12:24