StoryEditorOCM
ŽupanijaIspravljamo propust

Među zlatnim laureatima zadarskog Noćnjaka je i OPG Mate Jakelić s Pokrovnika: ubrali su 21,5 tonu maslina i dobili 2.787 litara ulja!

Piše Branimir Periša
18. ožujka 2024. - 00:00

Pogreške nažalost, ponekad otrpe najzaslužniji, pa smo i mi tako, izdvajajući nagrađene sa šibenskog područja na nedavnom maslinarskom Noćnjaku u Zadru, od mnogobrojnih laureata nenamjerno propustili navesti OPG Mate Jakelić s Pokrovnika. Dobitnici su zlatne medalje za ekstra djevičansko otvoreno maslinovo ulje sljubljenih sorata sačinjeno od 80 posto ploda masline oblice, te po deset posto udjela talijanskog leccina i skradinske krvavice.

K tome, Jakelići su sigurno među najvećim, ako ne i najveći maslinari na području Šibensko-kninske županije. Obrađuju nasad od 800-tinjak stabala, a prošle jeseni, kada su se mnogi žalili na lošu godinu, oni su preradili točno 21 tonu i 534 kilograma ploda od čega su dobili 2787 litara ulja, jasno piše na potvrdi iz uljare Brodarica.

Na propust nas je ljubazno upozorio Drago Jakelić, član OPG-a njegova sina i njegov službeni zastupnik, te ispravljamo pogrešku.

U svakom slučaju, Jakelićima pripada časno mjesto u maslinarskim redovima ne samo zbog kvalitetnog ulja, nego i zato što dokazuju da autohtona oblica, genetski sklona neredovitim prinosima, rađa svake godine ukoliko joj se posveti pažnja redovitim agrotehničkim mjerama uz stručni nadzor. Naročito je važno orezivanje kakvo joj neće dopustiti da jedne godine prerodi, a onda narednih jednu ili dvije sezone donese malo ili ništa ploda.

image

Foto: Privatni album

/Slobodna Dalmacija

-Ne dam ja oblicu od sebe. Od nje je lijepo, ‘slatko‘ ulje umjerene pikantnosti i otkako mi je maslinik na rodu, svake godine konstantno berem zadovoljavajuće količine, bez velikih oscilacija. Prema tome, oblica rađa ako se oko nje potrudiš na ispravan način. - kaže Drago Jakelić.

Šibenski hr. i Šibenski list pisali su o tom uzornom OPG-u posljednjih godina u dva-tri navrata. Pratili smo okapanja koje su, nažalost, ti maslinari iz demografski poharane šibenske Zagore imali s pravom na uzimanje vode za navodnjavanje svojih maslina iz nepresušnog pokrovničkog izvora Pećina.

Uredno dobivenu dozvolu Hrvatskih voda, a na pritužbu bivšeg saziva mjesnog odbora ukinulo im je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dok mu je na čelu bio Tomislav Čorić. Tako je ministarstvo, kao u nekakvoj tv sapunici lošeg scenarija derogiralo zakonitu odluku vlastite institucije, jedine mjerodavne za izdavanje takvih dozvola, no Drago Jakelić sudski je to oborio sam zastupajući svoj OPG.

image

Dokument o analizi uzorka Jakelićeva ulja
Foto: Privatni album

/Slobodna Dalmacija

Zbog toga jednu godinu nisu navodnjavali i tada se vidjelo koliko je suša pogubna za plodine. Imali su gotovo 50 posto manje uroda, a još uvijek traje zasebni sudski postupak u kojem Jakelići traže nadoknadu štete od države.

-Eto, jedno ti ministarstvo daje poticaje za nasade, a onda ti drugo ministarstvo te iste države ospori legalno dobiveno pravo na vodu. Kao da dobiješ dozvolu za pekarnicu, a onda ti ne daju brašno! - komentira Jakelić dodajući da je uvijek bio legalist s povjerenjem u institucije države za koju se borio kao branitelj s puškom u ruci.

-Isplati se boriti za svoje pravo, ma koliko put bio mukotrpan! - zaključuje Drago Jakelić. Neka njegovom OPG-u ubuduće svi problemi budu teški kao naš nenamjerni propust koji smo s ovim ispravili.

image

Foto: Privatni album

/Slobodna Dalmacija

 

25. travanj 2024 23:09