StoryEditorOCM
ŠibenikNa blagdan Male Gospe

Svečano misno slavlje pred crkvom Gospe van grada predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić

Piše Joško Čelar
9. rujna 2018. - 14:14

Svečanom euharistijom na trgu pod zvonikom Gospine crkve uz veliki broj vjernika, u Šibeniku je obilježeno rođenje Blažene Djevice Marije- blagdan Male gospe. Veliku svetu misu u predvečerje predvodio je biskup šibenski mons Tomislav Rogić.

- Danas slavimo rođenje Blažene Djevice Marije, majke našega Isusa Krista spasitelja i početak Božjega spasenja, zoru Novoga dana i izvor nove nade za čovječanstvo, istaknuo je u svojoj propovjedi biskup Rogić, predvodeći misno slavlje nakon procesija u kojoj je nošen čudotvorni Gospin lik.

Misi su koncelebrirali župnik župe Gospe van Grada fra Filip Milanović, katedralni župnik don Krešo Meteša i drugi svećenici i redovnici.

- U svakome novom rođenju čovjeka, bilo kojega na ovome svijetu, Božji je dar za svakoga. Za sve nas na sliku Božju kao izvoru njegova dostojanstva. A Božjemu planu s čovjekom, Marija ima posebno mjesto. Ona će roditi utjelovljenoga Boga- Emanuela. Po njoj, kako reče Izaija, dolazi Knez mira.

Zato Mariju častimo da nas voli, da nas spašava Bogom svemogućim, da smo u njegovoj milosti. Zbog svega toga, blagdan Gospina rođenja, blagdan Male Gospe, kako ga volimo nazvati, ima za svakoga čovjeka veliku poruku od samoga našega rođenja, rekao je biskup Rogić. Istaknuo je kao poseban i najveći značaj u čovjekovu životu svetost obitelji. Upravo je ona izvor te svetosti i ljubavi.

Govoreći o obitelji biskup Rogić naveo je anegdotsku zgodu studenata teologije koje je profesor pitao, treba li siromašna majka zbog životnih teškoća pobaciti svoje dvanaesto dijete koje je imala roditi. Kad su se studenti nakon raspravljanja složili da joj to treba dopustiti, profesor im je odgovorio: “Eto, takvim stavom upravo ste ubili jednoga Beetovena! I on je, naime, u svoje majke i obitelji bio dvanaesto dijete!“.

I kad damo na kraju upitali jednu vjernicu, kako osobno doživljava Gospinu svetkovinu, odgovorila je: „Nosim je u svome srcu“.

 

04. svibanj 2024 18:39