StoryEditorOCM
Šibenik'Izvor ljubavi'

Šibenska udruga koja pomaže djeci s poteškoćama u pisanju, čitanju i računanju treba novac za plaćanje logopeda...

Piše Katarina Rudan
19. ožujka 2018. - 16:27

Županijska udruga "Izvor ljubavi", za pomoć djeci s teškoćama u učenju, ove godine obilježava deset godina rada. Osnovana je s ciljem pružanja pomoći djeci koja imaju poteškoće s pisanjem, čitanjem i računanjem.

Počeli su raditi u jednoj privatnoj garaži u Šibeniku, nekoliko godina su bili u skučenom prostoru Studentskog centra na Vanjskom, a od listopada 2015. godine djeluju na adresi Stjepana Radića 54, u plavom neboderu, na Baldekinu. U prostoru od 90 četvornih metara, koji im je na korištenje ustupio Grad Šibenik bez naknade, sada imaju primjerene uvjete za rad. Prostor su uz pomoć dragih ljudi i donatora uredili, pregradili i dobili četiri prostorije, što omogućava individualni rad s djecom. Kroz Udrugu je od njezina osnivanja do danas prošlo 179 djece, a trenutačno sedam stručnih suradnika volontera radi s 47 učenika nižih i viših razreda osnovne škole, ali i sa srednjoškolcima.

Kroz projekt, koji se financira iz dva izvora, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, do kraja godine zaposlena je magistrica primarnog obrazovanja koja radi s učenicima od prvog do četvrtog razreda.

Pomoć u učenju hrvatskog i engleskog jezika, biologije, matematike i drugih predmeta pružaju stručni suradnici volonteri. Sve je dobro organizirano, satnica je – ovisno o tomu kad imaju redovnu školsku nastavu – prilagođena djeci, ali i roditeljima koji djecu dovode u Udrugu. Kako je riječ o djeci koja, u pravilu, imaju poremećaje u čitanju i pisanju, memoriranju, ne znaju se organizirati kod učenja, nedostaje im koncentracije, nužno je da s njima radi i logoped. Tu je Udruga imala problema jer je logopeda na šibenskom području malo i u pravilu rade u više škola pa nemaju vremena za dodatno angažiranje.

– Uspijevali smo se nekako pokrivati, a sad smo, zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa splitskom Udrugom za djecu i mlade s teškoćama pisanja i učenja "Dyxy", uspjeli doći do logopeda. Naime, logopetkinja Danijela Matulović je kod njih zaposlena i pristala je dva puta mjesečno, na pet i pol sati, dolaziti u Šibenik i raditi s našom djecom, uz naknadu – kaže Majda Ivanda, predsjednica Udruge "Izvor ljubavi".

No problem je što nemaju osigurana sredstva za plaćanje honorara logopetkinji, te je Ivanda o toj temi i potrebi da s djecom radi logoped razgovarala s nadležnima u županijskoj i gradskoj upravi. Inače, u prošloj su godini za rad Udruge iz županijskog proračuna dobili 10.000, a iz proračuna Grada Šibenika 16.000 kuna.

– Molila sam i jedne i druge da nam u ovoj godini povećaju iznos za 2000 kuna na godišnjoj razini, kako bismo, uz ostale troškove koje tijekom godine imamo, mogli zadržati logopeda. Rad logopeda s djecom je temelj, jer bez temelja ne možete graditi kuću – kaže Ivanda i dodaje da su 5000 kuna koje im je donirao poznati šibenski košarkaš Dario Šarić namijenili za plaćanje logopetkinje.

Vjeruje da će gradski i županijski oci uvažiti njihove zahtjeve jer sve što rade, rade za dobrobit djece, a u brigu o djeci i mladima danas se baš svi zaklinju.

Logopetkinja Danijela Matulović radi s dvadesetak šibenske djece koja dolaze u Udrugu "Izvor ljubavi".
– Prvi put sam došla početkom prosinca prošle godine i s obzirom na to da sam ovdje dva puta mjesečno, nažalost, nemamo rad u kontinuitetu. Više je to kontrolni rad s djecom. Dođu s roditeljima, radimo individualno jedan školski sat, ali s njima svaki dan trebaju raditi i roditelji. Sa starijim đacima radim kako da sebi olakšaju učenje, a s mlađima terapijski – čitanje i pisanje.

Inače je sve više djece s problemima usvajanja čitanja i pisanja, ne samo ovdje. Tako je i kod nas u Splitu, ali i u cijeloj Hrvatskoj bilježi se porast tih teškoća. U pravilu, s djecom koja imaju poteškoća u čitanju i pisanju trebalo bi se raditi dva puta tjedno po jedan školski sat, ali s tim da se i kuću radi s djetetom. Zajedničkim, roditeljskim i stručnim snagama, rezultati su vidljivi – rekla nam je logopetkinja Danijela Matulović.

26. travanj 2024 13:26