StoryEditorOCM
RegionalSV. FILIP I JAKOV

Foto: Blizu škole gradi se novo naselje za mlade obitelji, ali se "zaboravilo" na nogostupe uz kolnik kojim djeca idu u školu, roditelji strahuju...

Piše M. Kalajžić
15. ožujka 2022. - 21:25
SPECIJAL: SD Sv. Filip i Jakov, Zadar, 010322 Mjestani Filipjakova se zale na nedostatak nogostupa i lezecih policajaca na prometnicama koje vode prema mjesnoj skoli.Luka Gerlanc/Cropix

Roditelji školske djece u Svetom Filipu i Jakovu strahuju zbog svojih školaraca koji u školu svakodnevno idu kolnikom bez nogostupa, ležećih policajaca i javne rasvjete. Što je najgore, radi se o dionici kojom stalno jure vozila, pa čak i teški kamioni zbog novoga naselja koje se gradi u blizini.

Kako smo doznali od roditelja koji su nam se obratili, dionica opasne ceste vodi prije Plodina gdje je zelena zgrada apartmana Rubinić. Tu se skrene lijevo i ide prema školi. Na obližnjim terenima rade se stambene zgrade za mlade obitelji za što je zemljište općina dobila od države, ali je sigurnost pješaka, a posebno djece, izostala jer cesta nije opremljena nogostupima i javnom rasvjetom.

Pokušali smo doznati hoće li Općina Sveti Filip i Jakov nešto poduzeti po tom pitanju, ali općinski načelnik Zoran Pelicarić bio je nedostupan, odnosno nalazio se na službenom putu u Zagreb.

Ravnateljica Osnovne škole Sveti Filip i Jakov Gordana Kurtov odazvala se našem pozivu i objasnila čitavu situaciju oko spomenute dionice.

- Problem je nastao jer se napravila cesta, a nema nogostupa. Općina je nasula tucanik uz cestu da pješaci mogu hodati, ali roditelji se brinu... U međuvremenu smo uspjeli riješiti prijevoz djece autobusima iz Turnja baš zbog tog razloga, da djeca ne idu cestom bez nogostupa. Sad će biti napravljeni i semafori na pješačkom prijelazu preko magistrale na tom dijelu, što je koordinirano i s policijom s obzirom da je magistrala državna cesta. Normalno da je želja škole da prilaz za djecu bude što sigurniji, ali nogostupi su boljka svima kod na su Dalmaciji, a pitanje je i koliko bi trebalo ležećih policajaca postaviti da se nedisciplinirano vozači drže pravila. U svakom slučaju tu je u planu nogostup, tako su nam iz općine rekli, pogotovo što ulica vodi prema školi. Postoji više prilaza prema školi na tom dijelu, jedan dio je čak i neasfaltiran. Pokušat ćemo napraviti još jedan ulaz u školsko dvorište da djeca ne idu uopće tu gdje automobili voze – ističe ravnateljica.

Kako i sama kaže, zbog izgradnje novoga naselja blizu škole sad non-stop tom dionicom voze bageri i teški kamioni zbog obavljanja građevinskih radova.

- Izborili smo se zbog svega toga da djeca koja dolaze iz tog smjera iz pravca Turnja također imaju pravo na školski autobus, mada se radi o udaljenosti do škole za koju to pravo ne bi trebala imati. Ali pozvali smo se na to da nema nogostupa pa su dobili pravo na prijevoz autobusom. Tako da sad svega desetak djece sad ide tom ulicom, iz obližnjih kuća ispod magistrale. Postoji mogućnost i za tu djecu koja dolaze pješke da stignu sigurno, ali malo dužim putem, a ne ovom ulicom. Prije je na mjestu izgradnje novoga naselja bila zelena površina, škola je bila na osami. Sad se sve promijenilo, cesta je postala prometna i roditelji se brinu. Sve je dobro dok se nešto ne dogodi, tako da bi izgradnja nogostupa zbilja bila najbolje rješenje za koje se nadamo da će se ostvariti što prije – zaključuje ravnateljica.

27. travanj 2024 12:17