StoryEditorOCM
ŠibenikSve naučili 2012.

Šibenčane David neće iznenaditi: Cestari spremili tridesetak vozila, 750 tona soli i 150 tona kamenog pijeska

Piše Katarina Rudan
23. veljače 2018. - 10:48

- Grad Šibenik spremno dočekuje najavljene ekstremne vremenske prilike. Snježni uvjeti i zimsko nevrijeme koje smo imali u veljači 2012. godine veliko je iskustvo i zaista nas ne može ništa iznenaditi. Kontaktirali smo sve nadležne službe i poduzeća, svi su spremni i odradit će dobro posao ako bude trebalo, kaže pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalnu djelatnost Miroslav Lucić.

Jedna od najvažnijih karika u tom slučaju je poduzeće "Ceste Šibenik" zaduženo za posipanje i čišćenje prometnica. Raspolažu s 22 vozila koja u svakom trenutku mogu "postati" ralice za čišćenje prometnica od snijega ili posipači šljunka i soli. U voznom parku u tom smislu zimske uvjete održavanja prometnica, doznajemo od direktora Ante Pijuka, spremno čeka 15 kamiona nosivosti 10 do 15 tona, četiri specijalna radna stroja UNIMOG nešto manje nosivosti, ali dobre efikasnosti u snježnim uvjetima, te tri mala traktora posipača za gradske ulice. Tom broju treba dodati i četiri radna stroja koja također mogu biti prilagođena za posipanje gradskih ulica.

- Pripremili smo oko 750 tona soli i 150 tona kamenog pijeska Najveće količine uskladištene su u Šibeniku, a manje u ispostavama u Drnišu i Kninu. U dolasku je još 100 tona soli, tako da smo se opskrbili dovoljnim količinama materijala za posipanje. Prema vremenskoj prognoszi ne bi trebalo biti snijega, ali niske temperature i kiša mogu uzrokovati poledicu pa ćemo djelovati preventivno. Imamo dovoljno ljudi i ako bude bilo nužno, sve ćemo ih angažirani, kaže Pijuk i dodaje da u izvanrednim vremenskim prilikama, kao što su snijeg i led, prioritet daju državnim i županijskim cestovnim pravcima, a potom i lokalnim.

- Ne samo mi, već sve službe koje su bile angažirane u ekstremnim uvjetima i elementarnoj nepogodi u veljači 2012., ispit smo položili i zaista za nas više nema nikakvih iznenađenja, na kraju će Pijuk.






 

27. travanj 2024 00:45