StoryEditorOCM
ŠibenikMarija Vuletić

Mlada Šibenčanka najbolja na državnoj maturi u Hrvatskoj: Propjevala još u pelenama, a sad je čeka glazbena akademija

Piše Marija Lončar
14. kolovoza 2020. - 08:15

Ova je godina bila naporna i iscrpljujuća! Reći će to bivša šibenska gimnazijalka Marija Vuletić, još jedna šibenska naj-maturantica, koja se može pohvaliti kako je na državnoj maturi najbolje od svih riješila test iz glazbene umjetnosti. Bio je to njezin izborni predmet, jer odavno, puno prije završetka gimnazije, Marija zna da želi upisati Muzičku akademiju u Zagrebu. Na kraju je presudio prijemni ispit, a Marija nakon sjajnog uspjeha na maturi i upisa željenog studija ostatak ljeta može provesti u miru i odmoru!

– Jako sam zadovoljna i ponosna na svoj uspjeh, jer se trud isplatio. Iako glazbena umjetnost nije imala nikakav utjecaj na bodove za upis na Muzičku akademiju, ipak mi je drago da sam je dobro riješila. Već dulje vrijeme želim na Akademiji upisati smjer Teorija glazbe, a sada mi se ta želja napokon i ostvarila. Nakon mukotrpnih priprema za prijemni ispit i samog ispita, koji je trajao puna četiri dana, ostvarila sam upis na željeni fakultet. Tome su svakako pridonijeli i moji dragi profesori iz Glazbene škole Ivana Lukačića, osobito profesorice Ana Gović Blaće i Mira Grujić. One su mi postavile temelje i svakodnevno me poticale na daljnji razvoj svog talenta marljivim radom. Mnogi me pitaju zašto nisam upisala pjevanje jer su me čuli kako pjevam u raznim sastavima. Nisam upisala pjevanje ni neki instrument jer se nisam obrazovala za klasično solo pjevanje, a i zato što sebe vidim isključivo u poslu vezanom uz teoriju glazbe, nečemu što istinski volim i živim – iskreno će Marija.

Potječe iz glazbene obitelji. Njezin otac, Filian Vuletić, poznati je pjevač i voditelj klapa, pa ne čudi što je Marijina glazbena priča počela vjerojatno još dok je bila u majčinu trbuhu.

Glazbena obitelj

– Vjerojatno sam znala već pola klapskog repertoara prije nego što sam progovorila. Dolazim iz obitelji glazbenika, prateći bakin i djedov staž u šibenskom "Kolu", djedovo pjevačko iskustvo u mnogim šibenskim klapama, kao i tatino pjevačko, ali i voditeljsko iskustvo s raznim klapama. Moj život je glazba, sve što radim popraćeno je pjesmom i svi u obitelji uživamo u tome. Čak mi i mama radi u glazbenoj školi, ali kao tajnica – smije se Marija.

– I mama jako lijepo pjeva, ali više za svoj gušt. Ni mlađa sestra Kata nije "ispala" ništa drukčija od mene. I ona obožava glazbu te je glazbeno nadarena. Najesen će biti četvrti razred osnovne glazbene škole, temeljni predmet joj je klavir. Najveći nam je gušt obiteljski sjesti za stol i otpjevati četveroglasno neku nama dragu klapsku pjesmu.

Propjevala je, pak, još dok je bila u pelenama!
– Roditelji su rano otkrili da imam sluha. Redovito se događalo da sam mami pjevušila dok mi je mijenjala pelene. Kako su godine išle dalje, sve se više vidio taj moj interes za glazbu. Pjevala sam u dječjem zboru "Cvrčak" niz godina, bavila se folklorom u etnoigraonici "Balarin" i KUD-ovima "Šuštinice", "Boule" i "Koledišće". Pjevala sam u osnovnoškolskoj klapi "Meterize" i srednjoškolskoj "Gimnazijalke", vokalnom kvintetu "A Vista", gdje pjeva i moj otac. Novopečena sam članica vodičke klape "Oršulice", koja je nedavno osvojila visoku treću nagradu žirija na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. U međuvremenu sam pjevala i u raznim zborovima te srednjoškolskom bendu "EMotion". Uz pjevanje, radila sam i obrade za razna izvođačka tijela.

Zbog svega toga Marija svoj život ne može zamisliti bez glazbe.
– Moj upis u glazbenu školu tekao je poprilično glatko: roditelji su mi ponudili to kao opciju, a ja sam pristala te smo se dogovorili da ću upisati klavir. Nakon završene osnovne škole, zbog osvojene prve državne nagrade na natjecanju iz solfeggia, za koje me pripremala profesorica Mira Grujić, upisala sam srednju glazbenu školu, smjer teorija glazbe. Iza sebe imam četiri državna i jedno međunarodno natjecanje iz solfeggia, od čega su dvije prve, jedna druga i jedna treća državna te prva međunarodna nagrada. Definitivno smatram da sam pogodila svoj životni put i želim to razvijati i dalje!

27. travanj 2024 07:13