StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Kasni izgradnja novog studentskog doma na Palacinu: Izabrani tek izvođači radova, najpovoljniji bili splitski Lavčević i Lavčević-inženjering

25. rujna 2019. - 14:29

Novi studentski dom i menza na Palacinu, na mjestu bivše vojarne, europski je projekt, nositelj kojeg je Veleučilište u Šibeniku te jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Šibeniku ukupne vrijednosti 85, 4 milijuna kuna od čega je 79,7 milijuna kuna osigurano iz EU fondova.

Iako je provedba projekta počela još u ožujku 2017. te je trebao biti završena za koji mjesec, točnije 1. siječnja sljedeće godine, kada bi se u dom trebali useliti i studenti, taj će rok biti poprilično prekoračen, jer radovi na terenu još nisu počeli. Naime, tek je prije nekoliko dana izabran izvođač radova, potvrdio je predsjednik Upravnog vijeća šibenskog Veleučilišta Ivan Livaja.

- Veleučilište u Šibeniku kao nositelj projekta izgradnje Studentskog doma Palacin, provelo je otvoreni postupak javne nabave građevinskih i obrtničkih radova. U četvrtak, 19. rujna odabran je najpovoljniji ponuditelj. To je zajednica ponuditelja Lavčević d.d., i Lavčević-inženjering d.o.o. iz Splita, s cijenom ponude od 54,9 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 68,6 milijuna kuna s PDV-om – kazao je Livaja.

Razlog što je tek sada izabran izvođač radova, a potpisivanje ugovora tek predstoji nakon okončanja žalbenog roka, vezan je uz prostorno plansku dokumentaciju na koju, kako su još prije kazali na Veleučilištu, nisu mogli utjecati pa je tijekom postupka izdavanja građevinske dozvole trebalo dodatno rješavati imovinsko pravne odnose na katastarskoj čestici na kojoj se nalazi Palacin.

Kada će radovi konačno početi, u ovom trenutku ne može se točno reći. Prema onomu što je do sada bilo najavljeno, trebali bi trajati 18 mjeseci, što znači da bi, ukoliko ne bude dodatnih problema i novih kašnjenja, studenti svoj dom dobili tek u proljeće 2021. godine.

Novi dom na Palacinu imat će ukupno 332 kreveta, raspoređena u 158 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba, restoran sa 100 mjesta, učionicu, knjižnicu, dnevni boravak, a svojom zelenom fasadom i zelenim krovom, novi dom projektiran je i u skladu sa suvremenim ekološkim trendovima.

Autor idejnog projekta je šibenski arhitekt Zoran Popović, dok je glavni i izvedbeni projekt izradila grupa projektnih tvrtki iz Slavonije: Leko-biro, Ambijent-RST, Eling i Arhigram.

10. svibanj 2024 04:24