StoryEditorOCM
ŠibenikStiže porez na nekretnine

Javite se gradskoj upravi, jer ako vaša kuća nema poreznog obveznika, ona će biti dužna, a na kraju možda i prodana (FOTO)

17. srpnja 2017. - 23:23

Zakonom o lokalnim porezima, donesenim 1. siječnja 2017., propisano je da se od 1. siječnja 2018. godine uvodi porez na nekretnine. Tim su povodom građane Šibenika – odnosno obveznike plaćanja poreza – javno pozvali iz gradskog komunalnog odjela da najkasnije do 31. listopada 2017. godine dostave sve podatke.

Sve podatke o nekretninama kojih su vlasnici ili korisnici, a koji su naznačeni u obrascu priloženom uz obavijest na internetskoj stranici Grada Šibenika www.sibenik.hr, mogu dostaviti osobno, predajom u UO za komunalne djelatnosti Grada Šibenika, poštom ili elektroničkim putem na e-mail adresu diana.ninic@sibenik.hr ili maja.vukorepa@sibenik.hr. Obavijesti u vezi s plaćanjem poreza na nekretnine mogu dobiti i telefonskim pozivom na brojeve 022 431048 i 022 431045.

– Da pojednostavnimo, dosadašnji obveznici komunalne naknade dobit će rješenja o porezu. Ima ih od 20 tisuća do 21 tisuću, broj varira jer neke skidamo s popisa, a neke nove zadužujemo – veli nam Radomir Vujović, voditelj odsjeka za naplatu komunalnih davanja i pomoćnik pročelnika, dodajući općepoznatu činjenicu kako u ovom području vlada popriličan nered jer se zna dogoditi da je obveznik umro prije deset godina, da je u međuvremenu bila i ostavinska rasprava, a da to nigdje u gradu nije evidentirano. Kad bi se poštovala zakonska obveza da je svaku takvu promjenu obveznik dužan javiti u roku od 15 dana, stanje bi bilo jasno. Zato će se podaci prikupljati i na ovaj način, javnim pozivom, kako bi se do kraja listopada stvorila strukturirana evidencija obveznika ili registar. Zatim će Gradsko vijeće u roku od mjesec dana donijeti odluku o porezu na nekretnine.

 

– Mi smo u ovaj obrazac, koji se može naći na gradskim internetskim stranicama, uvrstili sve ono što bi nam obveznici poreza trebali dati – svoje podatke, podatke o eventualnom korisniku ako vlasnik ne koristi nekretninu, nego ju je dao nekome u najam ili po bilo kojoj drugoj osnovi na korištenje. Kako će oni to međusobno riješiti, hoće li plaćati vlasnik ili korisnik, to je njihova stvar – kazao nam je Vujović, ističući kako obveznici trebaju dostaviti Gradu i podatke o tome na kojoj se čestici nekretnina nalazi i godinu izgradnje, što je jako važno.

– Za razliku od komunalne naknade, za porez se uvode dva nova kriterija – stanje i starost nekretnine. Prije smo imali zonu, vrijednost boda, a sada će oni koji imaju nekretninu, odnosno stan izgrađen nakon 2006. godine, plaćati 20 posto više, a oni koji imaju staru kuću, otprije 1940., ako nije rekonstruirana, plaćat će 20 posto manje. Ili ako nekretnina ima bazen, smatra se da je u boljem stanju pa će se plaćati i veći porez – kazao nam je Vujović, ističući kako to ne znači da će se općenito plaćati veći porez nego što se sada plaća komunalna naknada. No, sigurno je, veli, da će plaćati više oni koji imaju više nekretnina ili oni koji ih iznajmljuju. Po zakonu se nekretnine dijele na stambene prostore za trajno stanovanje – to je stan u kojem živiš, pa na stambene prostore koji ne služe za trajno stanovanje – to su vikendice, pa će njihovi vlasnici plaćati porez po toj kategoriji, umjesto dosadašnjeg poreza na vikendice koji su ukida. Zakon poznaje i stambeni prostor za iznajmljivanje i garažni prostor, a porez će zahvatiti i neizgrađeno građevinsko zemljište. Što to konkretno znači?

 

– Po prostornom planu, čovjek ima neko građevinsko zemljište, koje ima svoju vrijednost, i na njega će plaćati porez po koeficijentu koji će, recimo, biti upola manji nego za stambeni prostor. A bit će i različiti koeficijenti za građevinska zemljišta na kojima je započeta gradnja, za koje je izdana građevinska dozvola, da ne idemo sad u detalje, jer za to će biti još dovoljno vremena – objašnjava Vujović, ističući kako će vrijednost boda, o kojem će u konačnici ovisiti i visina poreza na nekretnine, odrediti vijećnici šibenskoga Gradskog vijeća. A to je već politika, u što on ne može ulaziti, on je tu odluku dužan provoditi.
Napravit će se simulacija, nekima će se smanjiti novčana davanja, nekima povećati, pa je razložno očekivati da će ukupan prihod gradskog proračuna biti kao od komunalne naknade, koja se kreće oko dvadeset milijuna kuna. Ili će se čak i povećati, jer će se, kao što je bilo u slučaju legalizacije, u registar upisati i čitav niz novih nekretnina koje dosad uopće nisu bile evidentirane. Dosad, kao što je poznato, nije bilo nikakvih cjelovitih evidencija ni nekretnina ni obveznika, ovo je pokušaj da se naprave.

 

U gradskoj upravi i ne znaju koji će se sve problemi pojaviti pri registraciji nekretnina i uvođenju poreza, ali da će ih biti, to je već sada jasno. Počevši od ostavinskih rasprava kad su braća i sestre u svađi, u situacijama kad je sve (još) na sudu, a nitko nije u posjedu. Kako će se to rješavati? Zakon i tu uvodi jedan zanimljiv termin – ako obveznik plaćanja nije poznat, onda se obveznikom plaćanja smatra nekretnina. Što znači da će se toj nekretnini odrediti zastupnik po službenoj dužnosti. To bi mogli biti neki odvjetnici, a u konačnici bi te nekretnine – dužnici mogle i na prodaju. Onda će se vjerojatno javiti i vlasnici...
Vujović napominje i da je država odredila da stručnu pomoć Gradu i jedinicama lokalne samouprave daju sve državne institucije – i Porezna uprava, Državna geodetska uprava, Katastar, državna uprava s podacima za objekte koji se iznajmljuju, te svi ostali.


Prijavite, isplati se
U gradskoj upravi ističu da će se, ako porezni obveznik ne dostavi tražene podatke postupiti sukladno članku 59. Zakona o lokalnim porezima te će se utvrditi porezna obveza na osnovi podataka kojima Grad Šibenik raspolaže, s najvišim koeficijentom utvrđenim ovim zakonom za stanje i dob nekretnine.


I kuće mogu biti dužne

Ako obveznik plaćanja nije poznat, onda se obveznikom smatra nekretnina. Toj će se nekretnini odrediti zastupnik po službenoj dužnosti. To bi mogli biti odvjetnici, a u konačnici se te nekretnine – dužnici mogu i prodati.

03. lipanj 2024 13:23