StoryEditorOCM
ŠibenikVenecija u Šibeniku

Građani već pet godina slušaju obećanja: Dok Dolac tone, lokalni političari se - svađaju! (FOTO)

8. ožujka 2018. - 10:24

Dokle će kod svake južine Dolac poplavljivati? Je li istina da se taj problem ne može početi rješavati dok ne bude završen projekt komunalne lučice Vrnaža u Mandalini?

Ta pitanja ovih dana itekako muče stanovnike živopisnog starog Doca, čije kuće redovito poplavljuju kod niskog tlaka, kiša i juga. Ovaj put aktualizirala ih je Tanja Radić Lakoš, vijećnica HDZ-a u Županijskoj skupštini, i otvorila staru šibensku ranu koja nikako da zacijeli. Sve zbog toga što se već godinama ne uspijeva odrediti granica pomorskog dobra, a to je polazna točka za izradu osnovne dokumentacije. U međuvremenu dolačka riva tone, a kako tvrdi župan Goran Pauk, već je "kliznula" u more za oko metar i pol. Tko je kriv, tko je odgovoran za to da taj projekt još nije došao na red, iako je situacija više nego dramatična za stanovnike Doca?

Nositelj projekta je Županija, odnosno Županijska lučka uprava, čiji ravnatelj Željko Dulibić podsjeća kako je još bivša SDP-HNS-ova gradska vlast 2013. počela rješavati problem i nazvala ga nerješivim, iako je već mogao biti saniran da je, tvrdi, gradska uprava bila brža. Ali bavili su se programima koji su bili atraktivniji, veli, a ovaj je problem čekao i sada imamo katastrofalnu situaciju da se po kiši i jugu tim gradskim predjelom ne može proći. No, Dolac ne mora i neće čekati završetak Vrnaže.

– To nije lučko područje i u isključivoj je nadležnosti Grada Šibenika. Ministar prometa obećao nam je podršku, ali treba odrediti granicu pomorskog dobra – objašnjava Dulibić.

– Činjenica je da su Županija i Županijska lučka uprava 2013. u predizborne svrhe prezentirali projekt podizanja rive u Docu, a sad govore da je to u isključivoj nadležnosti Grada. Dokad će se loptica prebacivati sa Županije na Grad i skupljati jeftini politički poeni obećanjima o sanaciji Doca? – prigovorila je SDP-ova vijećnica Anita Jakšić.

Župan na to nema drugog odgovora doli priznati kako su svi odgovorni, svatko u okviru svojih ovlasti. Bitno je da se formira jedna parcela, da se donese odluka o granicama lučkog područja kako bi Lučka uprava mogla preuzeti projekt i aplicirati za sredstva.
– Grad je oko toga imao nekih dvojbi zbog parkirališnog prostora, ali sada je i to pitanje riješeno – istaknuo je Pauk.

A što kaže gradonačelnik, je li doista to pitanje u isključivoj nadležnosti Grada ili ipak – Županije?
– Grad tu ne može ništa učiniti jer se tu radi najvećim dijelom o pomorskom dobru koje je u nadležnosti Županije. Ali ono što mi možemo u što bržem rješavanju toga teškog gradskog problema jest da budemo konstruktivni i da surađujemo u određivanju granice pomorskog dobra – rekao je gradonačelnik Željko Burić.

A dok traje petogodišnja prepirka oko nadležnosti, Dolac tone i plavi, a tamošnji stanovnici trpe stalne štete.
– Mi nećemo biti kočničari, naprotiv – obećava Burić, svjestan urgentnosti rješavanja ovog pitanja. – Ali bilo je prijedloga kod utvrđivanja granice pomorskog dobra po kojima bismo izgubili dio parkirališnog prostora u Docu. No, to ne može biti razlog da se problem Doca ne rješava – ističe gradonačelnik.

Inače, smatra da je podizanje rive u Docu sjajan projekt, ne samo zbog činjenice da će se riješiti glavna glavobolja šibenskih Dolačana, kojima kuće više neće plaviti, nego i zato što će se riva proširiti i ući u more kako bi se dobila kontinuirana šetnica od TEF-a i plaže Banj do Vrnaže. Riješit će se i sustav odvodnje za Dolac, ali i problem u uvali Pekovac, gdje će se komunalni vezovi dati na upravljanje Jedriličarskom društvu "Val" i tako će se uvesti red.

– Grad je u ovom projektu partner i bit ćemo konstruktivan i operativan suradnik jer nam je iznimno stalo do toga da se projekt podizanja rive u Docu što prije realizira, a za to imamo i svaku potporu resornoga ministarstva – zaključuje gradonačelnik.
Još samo da se dogovore Grad i Županija...

30. travanj 2024 12:01