StoryEditorOCM

Šibenski odvjetnik i stečajni upravitelj razmišlja o Pantovčaku: Radnici traže da im budem predsjednik

10. srpnja 2019. - 10:55

Ugledni šibenski odvjetnik i stečajni upravitelj Ivan Rude po svoj će prilici uskoro objaviti kandidaturu za predsjednika Hrvatske.
Javnosti je poznat kao stečajni upravitelj koji nailazi na apsolutno odobravanje radnika jer ga ne doživljavaju kao grobara, nego kao nekoga koji daje sve da bi posrnulo poduzeće osovio na noge. Jedan je od rijetkih kojemu plavi trliši skandiraju, a ne priječe ulaz u tvornički krug. Rude je, naime, žestoki protivnik neoliberalnoga kapitalizma i pristaša borbe za svako radno mjesto dok god se može. Interesi radnika su mu iznad svega i nema te cijene koju zajednica u cjelini ne bi trebala platiti samo da sačuva radna mjesta, naročito proizvodna.

– Ljudi me naprosto guraju u tu priču. Puno me njih zove, traži, uporni su u namjeri da objavim kandidaturu zastupajući u prvom redu radnike, običan svijet o kojem nitko više ne vodi računa. Tako su pred mene postavili jedan izazov i obvezali me da uskoro donesem i konačnu odluku idem li u utrku za predsjednika – kaže Rude, te dodaje kako smatra da ima što reći i ponuditi hrvatskim građanima, to više jer se ne namjerava baviti temama iz prošlosti.

Korist zajednice

– Kandidati se do sada nisu osvrnuli na teme bitne za Hrvatsku i pojedinca, a posebno tu mislim na radnika. Kandidati za predsjednika samo daju dijagnozu postojećeg stanja, a nju zna svatko, no ne kažu ništa o terapiji koju valja primijeniti, a to svakako ne može biti ona koja nas je dovela u ovakvo stanje. Trebamo mijenjati obrazac ponašanju, paradigmu, i to u skladu sa zakonitostima tržišta, EU-a, a na način da to bude na korist zajednice – kaže Rude.

Britak na jeziku, širokog obrazovanja, beskompromisan u polemikama sa zagovornicima surove kapitalističke logike i globalizma, Rude dobro stoji među radnicima, sindikalistima i ljudima koji su, u srazu sa sustavom, pravnu i ljudsku pomoć našli u njegovu odvjetničkom uredu, kad su im mnogi drugi, plašeći se da će se zamjeriti moćnicima, zatvorili vrata. Dovoljno je doći u njegov ured u Šibeniku i vidjeti s kojom se sve silom predmeta nosi, i odmah će vam se sve "samo nacrtati".

Nije se libio uhvatiti u koštac s problemima u koje je zapalo brodogradilište "Lamjana", ni progovoriti o tome kako novi stečajni zakon nije u službi radnika, nego stečajnih upravitelja kapitalaca, kojima je samo do toga da raspačaju imovinu tvrtke, umjesto da radnicima dadu šansu za nov početak. Rude je i 2014. razmišljao o predsjedničkoj kandidaturi, ali je na koncu odustao. Ovaj put očito će ići do kraja, tako da ćemo, osim suca Mislava Kolakušića, u nadmetanju za "tron" na Pantovčaku imati još jednog aktera iz pravosudnog sustava, koji upozorava da je isti truo i da mu hitno treba uraditi "generalku".

27. travanj 2024 18:45