StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmoguć dogovor

Od nedjelje mise i u našim crkvama? Još nije dogovoren model po kojem bi se provela ta zamisao

Piše Damir Šarac
21. travnja 2020. - 12:46

 

 

Ako se nastavi pad novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, doznaje se neslužbeno na zagrebačkom Kaptolu, od sljedeće nedjelje vjernici bi mogli ići na misna slavlja, ali još nije dogovoren model po kojem bi se to provelo.

Prema prvom iskustvu iz ostalih katoličkih zemalja, gdje se u pojedinim biskupijama manje pogođenima epidemijom već održavaju javne mise, nekoliko je načina na koji bi se to moglo izvesti, poštujući epidemiološke naputke: tako da se broj vjernika odredi prema površini crkve, uz uvažavanje razmaka između pojedinih vjernika od dva metra i nošenje zaštitnih maski, a za zemlje s blažom klimom, kao što je naša, bogoslužja se mogu, također uz ograničen broj vjernika, organizirati u crkvenim dvorištima, na igralištima, u parkovima ili na parkiralištima uz crkve.

“Poljski model” odnosi se na veći broj misa na koji će tako doći više grupa s manje pojedinaca. Način na koji će se obnoviti na neviđeni način prekinut sakramentalni život Crkve ovisit će o dogovoru Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite, čije su naputke hrvatski biskupi poslušali u potpunosti i na vrijeme pa već više od mjesec dana svećenici u svim hrvatskim župama i samostanima služe mise u zatvorenim crkvama, a biskupi u katedralama, osim nekoliko iznimaka župnika koji se nisu željeli odazvati pozivu pa je policija na koncu ograničila pristup crkvama.

I katoličke crkve u drugim europskim zemljama otvaraju se za javna slavlja, a jednu od prvih takvih odluka donio je mostarski biskup Ratko Perić, tražeći da se uz pridržavanje epidemioloških mjera mise održavaju u crkvama, a posebno je preporučio da se prebace na vanjski prostor pokraj crkve.

Od ovog tjedna je u njemačkoj pokrajini Saskoj dopušteno slavlje misa uz sudjelovanje do 15 osoba uz “oprez i odgovornost” te preporuku da se i nadalje mise prate preko interneta i televizije barem kroz sljedeća dva tjedna, a u Leipzigu se radnim danom služe tri mise.

Katolička crkva u Italiji traži da se ponovno počne sa slavljem misa s narodom i održavanjem pogreba. Kao mogućnost, navodi se da u crkvama u kojima može stati 200 osoba, za početak na misama bude njih desetero. Izvjesno je da ne treba očekivati odjednom masovni povratak na prijašnje, nego postupno sudjelovanje vjernika kako na misama, tako i na ostalim sakramentima.

10. svibanj 2024 07:31