StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetS POZORNICE U SABOR?

Mile Kekin: Potres me definitivno razmrdao - i ja i supruga Ivana smo nakon loše reakcije vlasti prelomili i odlučili zajedno ući u političku utrku

Piše Mirela Goreta
12. lipnja 2020. - 13:06

Iz cipela me izbacilo raspuštanje Sabora prije donošenja Zakona o obnovi grada Zagreba. S nevjericom sam svjedočio tome kako individualni stranački interesi imaju prioritet nad javnima, pa čak i kad je cijena očaj 30.000 ljudi koji su ostali bez krova nad glavom, bez plina i tople vode. Inače, mislim da je potres koji je pogodio Zagreb u potpunosti razotkrio razornu politiku i destruktivnu ljubav HDZ-a i Milana Bandića. A i degutantni oportunizam SDP-a koji je dignuo ruke za raspuštanje Sabora - objašnjava Mile Kekin što je bila kap koja mu je prelila čašu, zbog koje odlučio ući u politički ring na parlamentarnim izborima kao član Lijevo-zelene koalicija predvođene platformom Možemo!.

Listu 7. izborne jedinice nosit će Rada Borić, a Kekin će biti na 14. mjestu koalicije stranaka koju, uz spomenutu Možemo!, čine Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad. Na listi je i njegova supruga Ivana, po struci psihijatrica, kojoj je "dosadilo biti u opservatorskoj poziciji i cijelo vrijeme gledati kako je sve loše i komentirati kako je sve loše".

Njezin politički angažman i nije iznenađenje jer je od prvog dana članica Nove ljevice, govorila je i na velikom okupljanju za kurikularnu reformu, a prije dva tjedna, s Milom bila i na prosvjedu na Markovu trgu zbog nedonošenja zakona za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu.

Frontmena Hladnog piva "ulovili" smo na probama s ostalim članovima benda čiju bezrezervnu podršku u političkom angažmanu, odmah nam daje do znanja, uživa, ali je dobio i upozorenje kako se baca u arenu u kojoj poštenje i pamet nisu uvijek prednost.

Pred publikom su zadnji put svirali u siječnju u Francuskoj, u međuvremenu prije dva tjedna i "neki internet streaming event" i zato se neizmjerno raduju koncertu pred publikom zakazanom 4. srpnja na predstavljanju nove marke pive IPAe Konobar u njihovim Gajnicama.

- Puno je koncerata prebačeno već na slijedeću godinu, ali bit će nešto, kako stoje stvari, i ove godine. Probe su, naravno, super, ali mi živimo za nastupe pred pravom publikom. Trenutno smo na pola puta s novim materijalom i vrlo sretni i zadovoljni. Prvi singl "Ovo će proći" je jako dobro primljen pa smo puni optimizma oko albuma – opisuje Mile trenutno glazbeno ozračje.

Za bavljenje politikom, definitivno, ima dovoljno vremena, a i nezadovoljstvo koje je kulminiralo nakon zagrebačkog potresa nije mu više dalo prostora za uzmak. Život gastarbajtera je, jer rođen je u Njemačkoj, već iskusio sa svojim roditeljima.

Je li razmišljao i o toj opciji za svoju obitelj?, pitamo.

- Iskreno, najveći uspjeh HDZ-ove vlade jest da je društvo inficirala apatijom. Zasuli su nas s toliko afera i malverzacija da smo postali potpuno neosjetljivi na iste, cinični i beznadežni, utopljeni u "ovdje se nikada ništa neće promijeniti" poziciji. U takvim trenucima, gledajući svoju djecu i nama je znalo proći kroz glavu da treba otići odavde. No ipak, inatljive smo naravi i zapravo nas je u jednom trenu počela ljutiti ta poruka 'ako vam se ovdje ne sviđa, slobodno otiđite'. Pa to je i naša zemlja i mi ju imamo pravo mijenjati kako bi bila bolja i solidarnija i ugodnija i zelenija i pravednija nama i našoj djeci. Volim ovu zemlju i mislim da ima ogromne potencijale - govori Kekin apostrofirajući kako će prije svega i bilo čega inzistirati da se Sabor ne pusti na ljetnu stanku prije nego što se donese Zakon o obnovi grada Zagreba.

- Nema odmora dok ne počne obnova. I dok je to tema koja prije svega okupira Zagrepčane, mislim da je važna i za sve druge građane. Želimo živjeti u solidarnom društvu u kojem se možemo osloniti na vodeće institucije u nepredviđenim situacijama i nesrećama kao što je ova – prva je stvar na listi prioriteta Kekinove koalicije uz okretanje zelenoj i održivoj proizvodnji, industriji i poljoprivredi, očuvanju prirodnih resursa i poboljšanju radničkih prava.

- Naravno inzistirat ćemo na transparentnom proračunu. Ionako se sve vodeće stranke prijete digitalizacijom javne uprave što bi samo po sebi trebalo osigurati transparentnost, pa da ih vidimo - jedva čeka Kekin.

Mile i supruga mu Ivana su, uz Mariju Selak i Nina Raspudića, nezavisne kandidate na MOST-ovoj listi, još jedan bračni par, predstavnici mlađe generacije, koji je odlučio ući u političku utrku. Smatra li, pitamo Milu, da predstavljaju dvije potpuno različite Hrvatske i da nikada ne bi mogli sjesti za isti stol ili bi se, kada bi ih političke okolnosti dovele u tu situaciju, mogli zajedničkim snagama angažirati na ustrojavanju boljeg i pravednijeg društva?

- Gledajte, nemam potrebu uspoređivati se s drugim bračnim političkim parovima, od Clintonovih nadalje. Mi smo na listi s ljudima koji niz godina rade za javni interes, posljednje tri kroz okvir Gradske skupštine i pokazali su koliko su čvrsti i nepotkupljivi. Ni jedna druga lista nema taj integritet niti takav moralni kapital – rezolutan je Kekin.

05. svibanj 2024 13:03