StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEksplozivno i oproštajno

Aleksandra Kolarić: "Dosta mi je partijskih aparatčika, licemjerja i prosječnog hrvatskog birača. Oni imaju vlast koju zaslužuju!" 

Piše Šibenski.hr
1. studenog 2018. - 19:04

 

Aleksandra Kolarić u intervjuu za RTL otvoreno je progovorila o svim problemima u SDP-u.

Jedna od najpoznatijih političarki koja je zagovarala promjene u SDP-u u proteklom desetljeću,  jučer je objavila kako napušta tu stranku.

Kolarić je iz SDP-a izbačena za vrijeme vladavine Zorana Milanovića, i to nakon što je pozvala SDP-ovce da se pobune protiv njegove samovolje i zakona Lex Perković, kojim je bilo spriječeno izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, tada osumnjičenog za ubojstvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića.

Kolarić se u SDP vratila u mandatu novog lidera SDP-a Davora Bernardića, no, kako je otkrila u intervjuu za Vijesti.hr, Bernardić je, po njezinom mišljenju, stranku nastavio voditi na jednak način kao i Milanović - klijentelistički i klanovski. 

Kazala nam je i kako se nakon istupanja iz SDP-a definitivno povlači iz politike te kako se povlači i iz medija sve do idućeg ljeta.

Nakon što ste se godinama borili za promjene u SDP-u te izborili povratak u stranku, Vaša jučerašnja objava o napuštanju SDP-a iznenadila je mnoge. Kako to objašnjavate?

Vrlo jednostavno. U SDP-u je bivše i sadašnje vodstvo stranke ubilo svaku nadu. Nema nikakve šanse za promjenu. Davor Bernardić te Rajko Ostojić i Zlatko Komadina koji mu asistiraju odvest će tu stranku u potpunu propast. Scenarij je to koji je Hrvatska gledala s HSLS-om. Moja borba za demokraciju u SDP-u bila je i borba za progresivno demokratsko društvo i stranku koja bi trebala na taj način djelovati. Nažalost, SDP je postao suvišan i nebitan, jedina svrha mu je uhljebljenje pojedinaca koji poslušno slijede Davora Bernardića u propast.

Što je bila kap koja je prelila čašu? Što zamjerate trenutačnom vodstvu stranke te predsjedniku Davoru Bernardiću?

Nema jedne kapi koja je prelila čašu. Stranci je grob iskopao Zoran Milanović, prvenstveno kadrovskom politikom koja  je promovirala poslušne, bezopasne i nesposobne mediokritete. Rezultat toga je ova ekipa koja sada prelazi Milanu Bandiću. Nažalost, Bernardić je, umjesto da krene u promjene, nastavio politiku kontinuiteta, stranku vodi klijentelistički i klanovski, isključujući one koji ga kritiziraju. Istovremeno, bivše i sadašnje vodstvo je SDP učinilo orgnizacijom bez političkog sadržaja.

Jučer ste rekli kako je SDP suvišan za Hrvatsku - mislite li da ta stranka nema nikakvu budućnost na hrvatskoj političkoj sceni? 

Teško mi je što moram reći, ali ovakav SDP ni na koji način ne pridonosi društvu. Bez obzira na broj kvalitetnih ljudi u stranci koji žele promjenu i to da stranka pokrene promjene u hrvatskom društvu, procijenila sam da promjene nisu moguće. 

Je li ovo Vaš konačan izlazak iz politike ili ostavljate prostor za povratak, ukoliko se pojavi opcija čije ciljeve dijelite? 

Do daljnega se povlačim iz politike, a do sljedećeg ljeta i iz medija. Pokušala sam, bila sam uporna, predlagala promjene, davala ideje, nudila rješenja, napravila reformski nacrt stranke, javno godinama branila progresivne i socijal-demokratske vrijednosti  u društvu... Dosta mi je partijskih aparatčika, dosta mi je licemjerja, dosta mi je prosječnog hrvatskog birača čiji je jedini doprinos da iz fotelje pljucka po onima koji su pokušali nešto mijenjati. Oni imaju na vlasti ono što zaslužuju. 

Postoji li mogućnost da Vas vidimo uz neku od novih političkih silnica koje se formiraju na sceni (npr. najavljena stranka Dalije Orešković)?

u strankama koje postoje ne vidim potencijal ni snagu koji bi mogli Hrvatsku okrenuti nabolje. ima boljih i lošijih, ali oni koju su kvalitetni nemaju tu snagu. Pojedinci koji kao Dalija Orešković ulaze u politiku s imenom i prezimenom, koji ulaze sa stručnošću, karijerom, znanjem i osobnim inregritetom u politiku, a Dalija Orešković je dokazala da je takva, potrebni su našoj politici. Međutim, premalo ih je. Želim joj sve najbolje ,ali na putu je čeka puno prepreka i pitanje je hoće li uspjeti. Za naše društvo je to dobro i nadam se da će takvih pojedinaca biti što više. 

Kako vidite budućnost socijal-demokracije u Hrvatskoj?

Ako govorimo o SDP-u, budućnost ne vidim. Ako govorimo o vrijednostima jednakosti, pravednosti i socijalne solidarnosti, nadam se i vjerujem da će za njih i dalje biti mjesta u ovom društvu, da će se naći nove snage koje će zagovarati te vrijednosti, a ja se do daljnjeg iz politike povlačim - kazala je Kolarić za RTL.



 

26. travanj 2024 08:38