StoryEditorOCM
Crna kronikaafera kampovi

Pripuz i Livljanić bili u istražnom zatvoru samo šest dana! Nevjerojatnom brzinom ispitani baš svi svjedoci

Piše Katarina Marić Banje/Slobodna Dalmacija
30. studenog 2023. - 14:48

Ukinut je istražni zatvor nad investitorom Zoranom Pripuzom (63), saznajemo od dobro obaviještenih izvora sa Županijskog suda u Splitu. Nad njim, Nedom Livljanić (61), umirovljenom voditeljicom Odjela za turizam pri Službi za gospodarstvo i imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji i Dariom Filipijem (54), vlasnikom automehaničarskog servisa određen je istražni zatvor prije šest.

Sa još dvije osobe uhićeni su u sklopu USKOK-ove istrage oko ilegalnih kampova na Murteru. Istražni zatvor je odredio sudac istrage Županijskog suda u Splitu na zahtjev USKOK-a kako bi se izbjegao eventualni utjecaj na svjedoke.

image

Neda Livljanić

Infovodice.com

Kako je predloženo ispitivanje 20-ak svjedoka, u srijedu su uzete izjave od svih koji se odnose na dio inkriminacije za koju se sumnjiči Zoran Pripuz. Stoga je nad njim u četvrtak ukinut istražni zatvor, a do kraja dana se očekuje kako će biti saslušani i ostali svjedoci te će i drugo dvoje izaći na slobodu.

Istraga sumnjiči i Eduarda Maržića, bivšeg predsjednik Hrvatske udruge kampova i Borisa Kulušića, ugostitelja i poduzetnika. Nad njima nije određen istražni zatvor.

Neda Livljanić je bila službenica županije koja je izdavala rješenje za gradnju kampa i smještaja u domaćinstvu. Istražuju se navodi prema kojima je uzela mito kako bi izdala nezakonito rješenje, a kojeg su joj posrednici, koji imaju veze s poslovanjem kampova, predali u ime investitora.

Nju USKOK sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, a ostalu četvoricu za poticanje. Uhićenja i hitne dokazne radnje provodio je PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om na području Zagreba i Šibensko-kninske županije.

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK je za troje tražio i dobio istražni zatvor dok se ne saslušaju svjedoci. Nakon što svima uzmu izjave, USKOK sam predloži ukidanje istražnog zatvora jer više nema osnove za njegovo egzistiranje.

27. travanj 2024 14:35