StoryEditorOCM
LifestyleTAJNA U MIŠIĆIMA

Znanstvenici vjeruju da su konačno otkrili glavni uzročnik glavobolja i migrena: ‘Možda ima bolje rješenje od tableta‘

Piše A. Vl./JL
1. prosinca 2023. - 07:47

Vratni mišići mogli bi biti glavni uzročnik glavobolja i migrena, tvrdi se u novom istraživanju provedenom u Njemačkoj, temeljenog na posebnim snimkama magnetske rezonance (MR).

Istraživački tim proučavao je snimke MR-a kod 50 pacijenata kako bi usporedio vezu između učestalosti glavobolja, boli u vratu i pokretačkih točaka facijalnih mišića.

Osobito su se usredotočili na trapezijske mišiće, par velikih trokutastih tkiva koja se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica, piše Jutarnji list.

- Naš pristup nudi prvi objektivni dokaz za vrlo čestu uključenost vratnih mišića u primarne glavobolje, kao što je bol u vratu kod migrene ili tenzijske glavobolje, rekao je znanstvenik dr. Nico Sollman.

On radi na Odjelu za dijagnostičku i intervencijsku neuroradiologiju pri Sveučilišnoj bolnici Rechts der Isar u Münchenu.

Stezanje u glavi

Ljudi s tenzijskim glavoboljama često osjećaju stezanje u glavi i blagu do umjerenu tupu bol s obje strane glave. S druge strane, migrenu karakterizira jaka pulsirajuća bol koja uglavnom pogađa jednu stranu glave. Migrene također mogu uzrokovati mučninu, slabost i osjetljivost na svjetlo.

image
Shutterstock

Bol u vratu obično se povezuje s primarnim glavoboljama, ali do sada nije bilo biomarkera za mjerenje upale i iritacije mišića vrata.

Prilikom istraživanja Sollmannov tim fokusirao se na uključenost trapezijskih mišića vrata u primarne glavobolje koristeći posebnu vrstu MR-a kako bi istražio povezanost između učestalosti bolova u vratu i glavobolja. Znanstvenici su mjerili bol i iritaciju mišića koristeći mišićne T2 vrijednosti.

Bilo je uključeno 50 sudionika, uglavnom žena, u dobi između 20 i 31 godine. Šesnaest ih je imalo glavobolju zbog napetosti, dok ih je 12 patilo od glavobolje zbog napetosti i migrene zajedno. Skupine su bile uparene s 22 zdrave osobe.

Svi su sudionici bili podvrgnuti magnetskoj rezonanci 3D turbo spin-echo. Analizirali su povezanost između vrijednosti dobivenih T2 prikazom i prisutnosti boli u vratu, broja dana s glavoboljom i broja bolnih točaka utvrđenih ručnom manipulacijom trapezijskih mišića.

Nalazi su trebali biti predstavljeni u srijedu na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike (RSNA). Takvo se istraživanje smatra preliminarnim dok se ne objavi u stručnom časopisu.

Bol u vratu = bol u glavi

Znanstvenici su otkrili da su oni koji pate i od glavobolje zbog napetosti i od migrene zajedno imaju veće naprezanje vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su posljedica doslovne boli u vratu.

Posebno MR snimanje koje su napravili znanstvenici pokazalo je da je kod sudionika u danima kada su imali glavobolje i bolove od bolova u glavi i vratu uočena veća razina napetosti na vratu, što je sugeriralo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu - koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozljede i stres - može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

image
Shutterstock

"Naša otkrića ističu važnost uloge vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja", rekao je dr. Nico Sollman, dodatno pružajući moguća rješenja za eliminaciju bolova.

Sollmann je sugerirao da neinvazivne opcije liječenja koje izravno ciljaju na mjesto boli u mišićima vrata - poput masaže ili akupunkture - mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova.

New York Post prenosi da dvije od tri odrasle osobe u SAD-u pate od glavobolja zbog napetosti, a više od 37 milijuna Amerikanaca ima migrene, prema podacima American Migrene Foundation.

No, unatoč toj bolnoj statistici, univerzalni lijek ili terapija još nisu pronađeni.

27. travanj 2024 20:34