StoryEditorOCM
LifestyleRENOVACIJA

Planirate preuređenje kupaonice? Pogledajte kako je divno sređena ova od samo 4 kvadrata: evo popisa radova i troškova

Piše Jelena Cvetko/Dom i dizajn
22. siječnja 2024. - 14:35

Na pitanje koliko stoji preuređenje kupaonice nema jedinstvenog odgovora. Na finalnu cijenu utječe niz elemenata, od cijene odabranih materijala i opreme do obima radova, a investitori često nisu svjesni da su građevinski radovi znatno kompleksniji od same zamjene keramičkih pločica, sanitarija i slavina. Dizajnerica interijera Maja Mihovilović, vlasnica obrta Tu žive ljudi, nedavno je realizirala projekt kompletne adaptacije stana površine 68 kvadrata u zagrebačkom naselju Travno u sklopu kojeg su renovirani kupaonica i toalet. Na primjeru te renovacije donosi nam detaljan pregled radova i troškovnik, piše Dom i dizajn.

Prema njezinom projektu, u kupaonici površine četiri kvadrata predviđena je zamjena kade tuš-kadom i kliznim paravanom, ugradnja podžbukne miješalice s kišnim tušem, ormarić i elementi po mjeri s nadgradnim umivaonikom, niša za šampone s rasvjetom te novi kupaonski radijator. U toaletu površine 1,4 kvadrata, pak, predviđena je ugradnja podžbuknog vodokotlića s visećom školjkom, dovođenje tople i hladne vode te montaža umivaonika, ugradbeni ormarić iznad vodokotlića te ugradbeni ormarić za umivaonik. Perilica i sušilica izmještene su u posebnu prostoriju - vešeraj površine jednog kvadrata.

Zatečeno stanje kupaonice i toaleta

image

Prije renovacije

Privatni arhiv
image

Prije renovacije

Privatni arhiv
image

Prije renovacije

Privatni arhiv

- Radovi rušenja i demontaže uključivali su demontažu starih sanitarija i vodokotlića, skidanje zidnih i podnih pločica, ostataka ljepila te glazure. Osim toga, zbog napuknuća je skinut postojeći zid od porobetonskih blokova oko vertikala te je zamijenjen zidom od gips-kartonskih ploča. Gabariti kupaonice ostali su isti, dok je jedan zid toaleta izmješten za 30 centimetara, čime se povećala njegova širina. Time je omogućeno dodavanje umivaonika. Nakon rušenja i demontaže izvedene su nove elektroinstalacije - izvodi za stropnu i zidnu rasvjetu, električno podno grijanje s termostatom te izvod za ugradbenu LED spot rasvjetu u niši za šampone. I u kupaonici i u toaletu na zidu je izvedena priprema za utičnice te prekidači za zidne lampe i LED spot lampicu u niši - detaljno opisuje.

Također, izvedene su nove instalacije vode od vertikala do pozicija umivaonika i miješalice u tušu, nove odvodne instalacije, na obje su vertikale zamijenjeni glavni ventili te je izvedena priprema za ugradnju vodomjera.

image

Dizajnerica Maja Mihovilović

Neja Markičević/Cropix

- Ovo posljednje izvedeno je na poziciji u zidu unutar gabarita ormarića za umivaonike te je zatvoreno revizijskim vratašcima kojima će se, kada se vodomjeri jednom ugrade, moći pristupati kroz ormarić ispod umivaonika. Prilagođena je i instalacija centralnog grijanja kako bi odgovarala novom kupaonskom radijatoru. U toaletu je izvedena nova instalacija fekalne odvodnje i ugrađen je podžbukni vodokotlić, dok je u kupaonici je prije polaganja pločica ugrađeno podžbukno tijelo miješalice za tuš te podžbukna instalacija za kišni tuš - pojašnjava Maja Mihovilović.

Zidarski i gips-kartonski radovi uključivali su ravnanje zidova žbukanjem kao pripremu za polaganje pločica, nove zidove od impregniranih gips-kartonskih ploča oko vertikala, izvođenje niše za šampone, zatvaranje podžbuknog vodokotlića impregniranim gips-kartonskim pločama te spuštanje stropa u obje prostorije.

- U toaletu su pločice položene do visine od 120 centimetara, dok je iznad njih na sve zidove zalijepljena dodatna gips-kartonska ploča kako bi pločice u konačnici bile u ravnini sa zidom iznad njih. I u kupaonici i u toaletu izlivena je nova glazura na koju je u kupaonici prije postave podnih pločica položena mrežica električnog podnog grijanja - dodaje.

Nakon preuređenja

image

Nakon renovacije

Neja Markičević/Cropix
image

Nakon renovacije

Neja Markičević/Cropix
image

Nakon renovacije

Neja Markičević/Cropix

Prije postave pločica na pod kupaonice i toaleta te na zidove kupaonice nanesena je hidroizolacija. Završni radovi uključivali su polaganje gres zidnih i podnih pločica, gletanje i bojanje zidova u toaletu, gletanje i bojanje stropova, montažu armatura, sanitarija, radijatora te ugradnju novih ventilacijskih rešetki. Na samome kraju montirana su vrata u engleskom stilu s ventilacijskom rešetkom, namještaj po mjeri, rasvjetna tijela, termostat za podno grijanje, galanterija te klizna tuš stijena, piše Dom i dizajn.

- Sva oprema, uključujući porculanske gres pločice, armature, namještaj i tuš stijenu po mjeri, cjenovno je višeg srednjeg ranga, a cijeli je projekt stajao oko 12.700 eura - kaže dizajnerica te napominje kako je kupaonska oprema u odnosu na razdoblje prije pandemije koronavirusa poskupjela je 50 do 100 posto, a od uvođenja eura oko 10 do 15 posto.

TROŠKOVNIK GRAĐEVINSKIH RADOVA I OPREME

Građevinski radovi s materijalom

Radovi rušenja, demontaže i odvoza šute 770,00 €

Zidarski i gips-kartonski radovi 595,00 €

Soboslikarski radovi 177,00 €

Vodoinstalaterski radovi 1.593,00 €

Elektroinstalaterski radovi 424,00 €

Keramičarski radovi i hidroizolacija 1.025,00 €

Izlijevanje glazure 80,00 €

Stolarski radovi – vrata od lakiranog MDF-a s aplikacijom, ventilacijskom rešetkom i bravicom, s montažom, 2 kom. 1.040,00 €

Ukupno građevinski radovi s materijalom 5.704,00 €

Oprema

Porculanske gres podne i zidne pločice, 29 m2 928,13 €

Sanitarni paket podžbukni vodokotlić s tipkom, rimless školjkom i daskom 335,00 €

Umivaonik za toalet 52,30 €

Umivaonik za kupaonicu 73,50 €

Slavina za umivaonik, brušena bronca, 2 kom. 653,40 €

Podžbukna miješalica za tuš s priborom, kišni tuš i ručni tuš s držačem, brušena bronca 1.473,09 €

Tuš kada sa sifonom 339,77 €

Tuš stijena po mjeri, plastifikacija u RAL po želji investitora 790,00 €

Kupaonski radijator s termostatskim ventilom i priborom 95,32 €

Električno podno grijanje s termostatom, 4 m2 396,01 €

Ventilacijska rešetka, 2 kom. 7,72 €

Revizijska vratašca 15x15 cm, 2 kom. 35,80 €

Rasvjeta (zidne lampe, stropni ugradbeni LED paneli, ugradbena LED spot lampica) 179,80 €

Dizajnersko ogledalo po mjeri, 2 kom. 220,00 €

Namještaj po mjeri 1.380,40 €

Košara za rublje 40,00 €

Kupaonska galanterija 55,40 €

Ukupno oprema 7.055,64 €

UKUPAN TROŠAK RENOVACIJE KUPAONICE I TOALETA: 12.759,64 €

 

27. travanj 2024 06:46