StoryEditorOCM
ProstorijaOBITELJSKO GNIJEZDO

Neobičan obiteljski dom s mnogo netipičnih karakteristika: dala se prednost kvaliteti nad kvantitetom

Piše MOZAIK SD
11. siječnja 2024. - 20:20
Prostrani stan od 170 četvornih metara u zgradi u češkom gradu Klatovyju novo je obiteljsko gnijezdo mlade četveročlane obitelji SilverHonza Zima/

Prostrani stan od 170 četvornih metara u zgradi u češkom gradu Klatovyju novo je obiteljsko gnijezdo mlade četveročlane obitelji Silver, a zauzima cijeli kat u zgradi sagrađenoj tridesetih godina prošlog stoljeća. Sagradio ju je pradjed jednog od autora projekta Zena Fifke i kuća je do danas ostala u obiteljskom vlasništvu, a totalna adaptacija je obavljena za bliske rođake, piše Dom i Dizajn.

image
Honza Zima/
image
Honza Zima/

Zahvaljujući uzajamnom povjerenju i razumijevanju dizajnera i naručitelja bilo je moguće stvoriti neobičan obiteljski dom s mnogo netipičnih karakteristika. Glavna namjera bila je dati stanu dodatnu prostornost i podržati modernistički karakter zgrade. Svakom detalju posvećena je pažnja. Koautori uređenja bili su Matěj Janský i Cyril Dunděra, koji vode nagrađivani studio za dizajn janskydundera, a opremljen je originalnim namještajem iz proizvodnje MCDJ.

image
Honza Zima/
image
Honza Zima/
image
Honza Zima/
image
Honza Zima/

- Uvjerili smo investitore da bi bilo dobro iskoristiti priliku obnove za potpunu promjenu rasporeda prostorija. Istodobno smo predložili vraćanje što je više moguće izvornih značajki i odabir novih materijala visoke kvalitete - kaže Matěj Janský.

image
Honza Zima/
image
Honza Zima/
image
Honza Zima/
image
Honza Zima/

Dizajn rekonstrukcije jasno daje prednost kvaliteti nad kvantitetom. Kako bi se postigla prostorna prozračnost, prethodno odvojene manje prostorije spojene su u veće otvorene prostore - maksimizirajući one zajedničke, u kojima obitelj provodi najviše vremena.

image
Honza Zima/
image
Honza Zima/
image
Honza Zima/

Dječje su sobe, s druge strane, zamišljene kao male i u njih se ulazi kroz veliki plavi ormar za odlaganje inspiriran Narnijom.

image
Honza Zima/
image
Honza Zima/
image
Honza Zima/

Na povijest stana podsjeća niz originalnih obilježja, poput kvaka, parketa, kliznih vrata i slika u spavaćoj sobi roditelja. Spavaća soba ima vlastitu kupaonicu, a dostupna je i iz radne sobe s malim balkonom, piše Dom i Dizajn.

image
Honza Zima/
image
Honza Zima/
image
Honza Zima/

- Plavi ormar, a posebno ulaz u njega, treba ljude izvesti iz stvarnosti u neki drugi svijet, čaroban prostor, biti filter između stana i dječje sobe. Cijeli stan pun je svjetla, koje dolazi sa svih strana - kroz zaobljeni prozor okrenut prema ulici, iz dvorišta, kroz klasične prozore i one u nizu. To su tipične karakteristike zgrade smještene na uglu ulice i arhitekture tridesetih godina prošlog stoljeća, a mi smo to željeli dodatno istaknuti - naglašavaju autori.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:14