StoryEditorOCM
Glazbado sitnih noćnih sati

Na efektan i privlačan način Vodički festival dalmatinskih klapa proslavio je svoj 20. rođendan; Zanimljivo je bilo i ‘drugo poluvrijeme‘

Piše Ivo Mikuličin
15. kolovoza 2022. - 11:08

Na efektan i privlačan način Vodički festival dalmatinskih klapa proslavio je svoj 20. rođendan.

Kao nikad brojno gledalište na vodičkoj rivi, sedam vrlo probranih klapa, više nego zanimljiv repertoar i raspjevano "drugo poluvrijeme", u kojemu su na večeri Šibenčani, Kaštelani, Skradinke i Vodičani muzicirali do sitnih noćnih sati.

- Klapska pjesma je ljubav. Zato smo ponosni na to da su naše Vodice postale jednim od simbola te ljubavi. Ne samo zbog klapskog susreta, koji je polako prerastao u vodički Festival dalmatinskih klapa, već i činjenice da su u dvadeset godina silno narasle naše vodičke klape, Bunari i Oršulice. Sve što smo uradili u minulih dvadeset godina nas obvezuje da nastavimo s jednom lijepom glazbeno – turističkom tradicijom. Da i mi, Vodičani damo novi doprinos očuvanju tradicije klapskog pjevanja, kojega je priznao i UNESCO – gotovo unisono su u svojim prigodnim govorima potencirali vodički gradonačelnik Ante Cukrov Desto i direktorica Turističke zajednice Vodice Anita Franin Pečarica, koja je, nema sumnje, najzaslužnija za uspješno trajanje klapske manifestacije.

image

Klapa Bunari iz Vodice

Sanja Lydia Kulušić

Drugi bitni čimbenik Vodičkog festivala klapa je vjerna i brojna publika. Teško je izbrisati dojam kako bi Vodičani i njihovi gosti rado i dalje ostali prikovani uz svoja sjedišta da su mješovita klapa Žirje, koja je nastupila u revijalnom dijelu programa, i ukupni pobjednici vodički Bunari zapjevali još 5-6 skladbi i izvornih napjeva.

- Nisam imao pojma da Vodičani toliko vole klapsku pjesmu. Osjećao sam se večeras više nego ugodno. Zbog dobre organizacije i sjajne publike – kazivao nam je Nenad Petković, solist klape Žirje, koji je, inače, profesionalac u opernom zboru Zagrebačkog HNK. Domaći Bunari su, kad se zbroje svi punti, i stručnog ocjenjivačkog suda (Miće Friganović, Alen Skroza, Damir Lasan), i publike ukupni pobjednici Vodičkog festivala.

Manifestacije, koja ide u korak s vremenom, pa jednako podržava one, koji pjevaju a cappela, ali i one, koji u višeglasnom pjevanju koriste mandoline i gitare. Vodičani su dobili prvu nagradu žirija za pjevanje uz instrumente, te za samo pet glasova pretekli žensku klapu Skradinke po izboru publike.

Dame s Krke su, pak, bile uvjerljive pobjednice u tradicionalnom a capella pjevanju. Obje su klape bile vjerne izvorima (Sagradi ću kuću, Šibenska balada), ali i obradama poznatih pjesama hrvatskih velikana zabavne glazbe Olivera Dragojevića i Ive Pattiere (Stine, Da mi se vratit).

Sjajna mješovita klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela vraća se kući s drugom nagradom žirija (Na omiškoj stini), baš kao i šibenska muška klapa Sebenico, koja je priznanje zaslužila za pjesmu uz instrumente. Treće nagrade u dvije kategorije pripale su šibenskoj klapi More i vodičkim Oršulicama.

- Bilo nam je lijepo. Vidimo se i dogodine – kazala je na rastanku Mira Đukić, voditeljica Kampanela, klape, koja sjajno muzicira sa samo četiri glasa.

image

Direktorica Turisticke zajednice Vodice, Anita Franin Pečarica, najzaslužnija je za dugovječnost ovog druženja klapa i publike

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prva dama vodičkog turizma Anita Franin sijala je od zadovoljstva, ali i dodala: Neće nam biti lako dogodine nadmašiti ovogodišnji jubilarni festival.

Kroz program je spretno kao voditelj plovio HRT-ov novinar Petar Mikuličin, a potom je, suprotno navadi na drugim glazbenim manifestacijama, voditelj zapjevao! Kao bas i gitarist klape Žirje.

26. travanj 2024 19:05